Červená řepa si zaslouží čestné místo v jídelníčku. Tato zelenina je doslova nabitá zdravím
Červená řepa je již dlouho oblíbenou zeleninou, ale její zdravotní přínosy nejsou plně doceněny. Je známá jako přísada do polévek a zavařenin, ale na našich stolech se objevuje jen zřídka. Červenou řepu se vyplatí zařadit do každodenního jídelníčku, protože je bohatá na živiny a blahodárně působí na náš organismus. Ideální je pít čerstvě vymačkanou šťávu z červené řepy.
Léčivé vlastnosti
Červená řepa obsahuje mnoho živin, které blahodárně působí na fungování našeho těla. Obsahuje antioxidanty, které bojují s volnými radikály. Řepa se dále pyšní vitamíny A, C, E, K a B. Tato zelenina je navíc bohatá na kyselinu listovou a řadu minerálních látek včetně hořčíku, zinku, vápníku, sodíku a fosforu. Pokud máte žaludeční problémy, vláknina v červené řepě vám pomůže lépe trávit.
Snižuje krevní tlak
Jednou z výhod pití šťávy z červené řepy je, že snižuje krevní tlak. Tím klesá pravděpodobnost srdečního infarktu nebo mrtvice. Tento účinek je způsoben dusičnany a výzkumy ukazují, že stačí vypít 250 mililitrů šťávy z červené řepy a účinek se dostaví.
Pomáhá trávicímu systému
Červená řepa obsahuje velké množství vlákniny, která podporuje trávicí systém a upravuje trávení. Tato zelenina se doporučuje lidem na redukční dietě. Výrazný účinek má šťáva z kyselé řepy. Obsahuje spoustu probiotik, která zabraňují zácpě.
Posiluje imunitu
Pro zvýšení imunity se doporučuje zejména čerstvě vymačkaná šťáva z červené řepy. Je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Vyplatí se ji používat jako pomocný prostředek při virových onemocněních. Šťávu z červené řepy mohou pít také těhotné ženy a malé děti. Je to bezpečný a přirozený lék na zmírnění příznaků chřipky a nachlazení.
Detoxikuje
Látky obsažené v řepě pročišťují organismus a urychlují vylučování toxinů z těla. Navíc podporují činnost jater a ledvin. Řepa také brzdí rozvoj aterosklerózy. Detoxikace zlepší vaši pohodu a pomůže vám shodit zbytečné kilogramy.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-beets