Lovage 1404183 1920

Oblíbený libeček nejen skvěle chutná, pomáhá také léčit a rozjasní pleť

Libeček lékařský je rostlina, která se běžně používá při kulinářských aktivitách. Charakteristická je pro libeček zpočátku hořká chuť, která našla použití v mnoha univerzálních kořeních. Díky libečku můžete dát domácímu vývaru dokonalou vůni, obohatit chuť sendvičových past, masa nebo chlebů. Kořen i listy mají navíc léčivý účinek, díky kterému jsou používány k prevenci onemocnění spojených s močovým, trávicím nebo oběhovým systémem. Účinné látky mají antibakteriální vlastnosti, které jsou skvělé například v péči o pleť. Co dalšího byste o libečku měli vědět?

Mohlo by vás zajímat:  Pro borůvky není třeba chodit do lesa, unikátní keř zvládne vypěstovat každý

Kulinářství

Tato aromatická bylina může být doplňkem mnoha pokrmů. Do tradičního vývaru nejlépe poslouží nakrájený kořen rostliny. Libeček je také chutným doplňkem omáček, marinád a nádivek. Je také vhodný k drůbežímu či vepřovému masu, rybám či mořským plodům. Konzumován může být v syrovém i tepelně zpracovaném stavu. 

Trávení

Libeček se doporučuje všem, kteří trpí onemocněním trávicího systému. Odvar z libečku zmírňuje nadýmání, bolest břicha nebo průjem. Jeho antibakteriální účinek může snížit riziko žaludečních vředů a otravy jídlem. Libeček také usnadňuje odstranění toxinů z těla.

Mohlo by vás zajímat:  Levandule vnese do zahrady kousek Provence a potěší nejen svou vůní

Srdce

Díky fytosterolům pomáhá libeček snížit hladinu cholesterolu v krvi, a snižuje tak náchylnost k ateroskleróze, která může mít za následek infarkt. Pravidelná konzumace libečku pomáhá snížení krevního tlaku, díky vitamínu C totiž posiluje krevní cévy a jejich elasticitu.

Zdroj obrázku: Pixabay

Přírodní kosmetika

Libeček je také skvělou součástí přírodní kosmetiky. Obsažené antioxidanty pomáhají buňkám regenerovat a zpomalovat procesy stárnutí. Vitamíny, zejména skupina B, mohou eliminovat zabarvení kůže. Jeho antibakteriální účinek může pomoci v boji proti akné, stejně jako podporovat léčbu psoriázy.

Mohlo by vás zajímat:  Křemičitý písek a zahradničení - proč je důležitý pro ekosystémy?
Zdroj obrázku: Pixabay

Maska na pročištění pórů

Smíchejte 100 ml libečkového nálevu s moukou z poloviny hrnku ovesných vloček. Umíchaný krém natřete na obličej, nechejte zaschnout a poté jej odrolte. Zbytky masky odstraňte libečkovým nálevem. 

Zdroj: https://www.verywellhealth.com/lovage-benefits-side-effects-dosage-and-interactions-4686373
Přidat na Seznam.cz