Band Eyed Brown Horsefly 5374471 1280

S teplými dny se k životu probouzí i ovádi. Jejich bodnutí je nepříjemné a nebezpečné

Ovádů je více druhů, ale k těm nejběžnějším patří ovád bzučivý a ovád hovězí. Jedná se o hmyz, který je charakteristický tím, že napadá dobytek a často útočí i na člověka. Jeho bodnutí je určitě dobré pokud možno se vyhnout, protože je poměrně bolestivé a navíc může dojít k přenosu některých onemocnění. Onemocnění přenášená ovády však spíše postihují zvířata než člověka.

Něco blíže o ovádech

Ovádi se vyskytují prakticky na celém našem území, a to jak v nížinách, tak i v horských oblastech. K nejčastějšímu kontaktu s tímto druhem hmyzu dochází například poblíž vodních ploch, tedy rybníků, jezer nebo přehrad, na okraji lesa i na loukách, ale setkat se s ním lze prakticky všude, zejména tehdy, když jsou poblíž hospodářská zvířata nebo divoká zvěř. Aktivní jsou zejména v teplých letních měsících.

Mohlo by vás zajímat:  Proti škůdcům a plísním nejlépe zafungují domácí prostředky, které rostlinám neuškodí
Zdroj obrázku: Pixabay

Menší ovádi mají tělo dlouhé od 11 do 16 mm, ti větší až do 24 mm. Tento hmyz je typický svýma velkýma, složenýma očima, jinak je poměrně nenápadný, hnědošedý, s nevýraznou kresbou na zadečku i hrudi.

Život ováda

Zajímavé je, že ovád tráví drtivou část svého života ve stadiu larvy, která se líhne z vajíčka. Ta samička klade na rostliny nebo kameny nad vodou, protože v té larvy poté žijí a také loví. V tomto stadiu může ovád strávit až dva roky života, a když se potom zakuklí a přemění se v dospělce, čeká ho jen několikadenní existence.

Mohlo by vás zajímat:  Pecka z avokáda je účinná proti mšicím v zahradě i na pokojových rostlinách
Zdroj obrázku: Pixabay

Dospělí jedinci se živí nektarem z květů, ale samičky k tomu ještě sají krev a pro to mají uzpůsobené bodavé ústní ústrojí, kterým jsou samečci sice vybaveni také, ale u nich je nefunkční. Krev slouží samičkám k tomu, aby se mohla optimálně vyvíjet vajíčka, a při jednom bodnutí vysaje ze zvířete nebo člověka přibližně 1 cm3 krve. Bodnutí je bolestivé proto, že na rozdíl od mnoha jiných druhů hmyzu nevypouští ovád do krve anestetikum, pouze látku zabraňující jejímu srážení.

Mohlo by vás zajímat:  Jednoduchý tip na odstranění plevele a mechu z vaší venkovní dlažby

Pokud vás již někdy ovád pronásledoval, pak víte, jak je těžké mu utéct nebo jej zahnat, protože po výběru cíle bývá velice urputný a navíc skvěle létá, a je tak i obtížné jej zabít.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/outdoor-health/horse-fly-bite
Přidat na Seznam.cz