Seeds 3962999 1920[1]

Len není jen surovinou na výrobu oblečení, drobná semínka lze i netradičním způsobem konzumovat

Když se řekne len, mnozí si představí především surovinu na výrobu kvalitního, pohodlného oblečení. Pravdou ale je, že mnozí jistě slyšeli také o tom, že existují lněná semínka. Často jsou doporučována jako doplněk jogurtů, kaší, nebo salátů. Nejde ale o jejich jediné využití. Dají se konzumovat i jinak. Pro mnohé netradičně.

Lnu se v našich končinách poměrně daří, což má vliv i na jeho dostupnost. A také možnosti využití, které jsou i historicky prověřené. Jenom je třeba myslet na poměrně tvrdou slupku semínek, což vyžaduje správný postup přípravy – třeba ve hmoždíři. Je dobré vyhnout se zpracování za vysokých teplot, kdy se ztrácí účinky blahodárných látek, jež lněná semínka obsahují.

Mohlo by vás zajímat:  Vlašské ořechy napomůžou k přirozené kráse pleti i vlasů. Ořechové masky dokážou zázraky

Len a naše zdraví

Mezi hlavní výhody spojené s konzumací lněných semínek patří skvělé účinky na zažívací systém. Tyto plody také pomáhají lidem trpícím nemocemi trávícího traktu. Když vypijeme lněný nápoj, podpoříme metabolismus. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Existují vědecké studie, které se zabývají vlivem konzumace lněného semínka na mozek. Slyšeli jste už pojem brain food? Jedná se o potraviny, které podporují funkci nervového systému a procesy v mozku. Pomáhají zvýšit koncentraci, a naopak snižují únavu.

Lněný nápoj a naše střeva

Říká se, že střeva jsou náš druhý mozek. Od jejich stavu se odvíjí kvalita našich vlasů, kůže a nehtů. Pokud nejste spokojeni s tím, jak vypadá vaše pleť, zaměřte se na svou stravu. Možná vám pomůže právě pití lněného nápoje a detoxikace trávícího traktu.

Mohlo by vás zajímat:  Rostliny jako zelené štíty aneb Jak nám jednotlivé druhy pomáhají se smogem

Tento elixír zdraví si můžete snadno vyrobit svépomocí. Nejprve je třeba vylouhovat lněná semínka. Stačí je namočit na pouhých deset minut do sklenice s teplou vodou. Semínka nabobtnají a vytvoří lehce gelovou tekutinu, tedy lněný nápoj. A je hotovo! Pokud vám chuť lněných semínek nevyhovuje, přidejte nápoj do ovocných a zeleninových smoothies.

Zdroj: https://www.rxlist.com/consumer_flaxseed_linseed/drugs-condition.htm
Přidat na Seznam.cz