Winter 2805910 1920

Na zahradě v zimním období vůbec nemusíte být nečinní

Příroda už to tak zařídila, že po období aktivity přichází vždy období útlumu a klidu, aby se mohla zregenerovat a na jaře začít opět plodit.

S přicházející zimou tedy zákonitě ubývá také nutných činností zahradníka, což však rozhodně neznamená, že by měl zahradu v listopadu opustit a vrátit se na ni až s prvním březnovým dnem.

I v zimním období se lze totiž ať už přímo na zahradě, nebo v jejím zázemí, či dokonce i doma, věnovat činnostem, které zahradě prospějí a na které někdy nezbývá čas.

Mohlo by vás zajímat:  Oblíbený druh ostružiny dá až 30 kilogramů ovoce. Potřebuje slunce a dostatek vody

Na zahradě můžete například prořezat ovocné stromy, pomocí slámy nebo mulče chránit například bylinky nebo česnek, nebo zrýt záhony, pokud to počasí dovolí.

V zimním období můžete také sklízet, a to zejména listovou zeleninu, například

  • petržel
  • polníček
  • některé druhy cibule, a
  • pažitku.

Pokud jde o činnosti, které můžete udělat pro zahradu, ale mimo její prostor, nabízíme vám několik užitečných tipů.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nové odborné poznatky

Jednou z činností, kterou můžete provozovat prakticky kdykoliv a kdekoliv, je rozšiřování vlastních poznatků o zahradničení. Zimní období je pro studium a získávání nových vědomostí nejvhodnější právě z toho hlediska, že na ně zbývá více času než obvykle.

Mohlo by vás zajímat:  Podnebí a půda pro rajčata

Semena pro příští výsev

Zimní období je také ideální pro to, abyste si pořídili dostatečnou zásobu semen rostlin, které chcete pěstovat. Můžete se také zúčastnit různých burz a výměnných akcí a možná se vám touto cestou podaří získat i nějaké unikáty.

Rozvržení zahrady za účelem pěstování

Zahradu je vhodné, samozřejmě v závislosti na její velikosti, rozvrhnout na jednotlivé plochy, které budou určeny k pěstování určitých rostlin. Tak budete vědět, kolik osiva budete pro každou takovou plochu potřebovat. Když už budete rozvrhovat zahradu, je dobré rovněž počítat také s výsadbou keřů a stromů, abyste měli přehled o tom, kolik jednotlivých dřevin a také mulče budete potřebovat.

Mohlo by vás zajímat:  Cuketu zvládne vypěstovat i začátečník. Bohatou úrodu zajistí několik jednoduchých pravidel

Rozbor půdy a jejich vlastností

V zimě si můžete nechat udělat podrobný rozbor vaší půdy, a to na základě vzorku, který odeberete. Uděláte celkem šest vpichů rýčem, ze získané zeminy vytvoříte průměrný vzorek a přibližně ½ kg zeminy zašlete k posouzení. S výsledky dostanete také doporučená opatření k dalšímu postupu.

Přidat na Seznam.cz