Podzimní řez ovocných stromů, na co si dát pozor

Přidat na Seznam.cz

Podzim je za dveřmi a s ním i pravidelná údržba ovocných stromů a keřů. Aby vám stromy nesly stále bohatou úrodu ovoce, je dobré je každoročně zastřihávat. Což můžete provádět buď z kraje jara nebo během podzimu.

Nejčastější chyby

Pokud jste nováčci a moc zkušeností zatím nemáte, nepouštějte se do toho bezhlavě a raději si vše dobře nastudujte, neboť fatální zákroky při špatném řezu nebo zastřihnutí už nevrátíte.  Dobré pravidlo tedy zní: všeho s mírou nebo méně je více. A u řezu ovocných stromů do dodržujte dvojnásobně. Pozor si dejte na:

  • Příliš radikální řez
  • Velké rány při řezu silnějších větví
  • Zkracování výhonů u starších stromů

Proč jsou velké rány problém

Pokud uřežete moc silnou větev (zvláště kosterní větev), zkracujete tak ovocnému stromu život. Následky se možná projeví až po několika letech, ale těmito nepromyšlenými řezy zcela zbytečně odstartujete jeho umírání. Držte se proto zlatého pravidla, že jakákoli rána by neměla být větší než 5 cm, případně zcela výjimečně 10 cm.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Proč neměnit tvar a velikost stromu

Tvar stromu je dán především geneticky. Je tedy často marná snaha to změnit, neboť jak bude strom vypadat, se odvíjí od volby podnože při výsadbě. Nikdy tedy v zápalu práce neodebírejte ovocnému stromu více než 1/4 objemu jeho koruny. Jediný efekt, kterého byste tím dosáhli, by byly jen nové pupeny v podobě vlků, což není vůbec žádoucí.

Proč nezkracovat výhony u starších stromů

Starším stromem je myšlen strom starý pěti let, který je už dostatečně vzrostlý, a tudíž nepotřebuje podpořit při tvorbě nových květních pupenů. Problém tkví v tom, že pokud výhony zkracujete, dochází k zahuštění koruny, což není opět ideální, pokud se snažíte docílit koruny vzdušné a hierarchicky větvené. Řez tedy provádějte jen v místě větvení a dodržujte přitom třetinové pravidlo, které říká, že průměr postranní větve musí dosahovat maximálně 1/3 průměru kmene či mateřské větve.

Komentáře
Přidat na Seznam.cz