Jestliže rádi vaříte anebo vám prostě nic jiného nezbývá, jistě je zelenina neodmyslitelnou součástí vaší vybavené spižírny. Mrkev, celer, zázvor, cibule a další druhy se ve vaší domácnosti dlouho neohřejí a zatímco většina jejich dužniny končí v hrnci, odřezky a slupky zase letí do koše. Co když vám ale povíme, že to tak vůbec být nemusí a odřezky můžete proměnit zpět v nekonečnou zásobárnu plodin?
Dýňová semínka mají mnohé využití a obsahují plno zdraví prospěšných látek. Proto, pokud jakkoliv zpracováváte dýně, nezapomeňte semínka vydlabat a ponechat si je. Níže se dočtete, proč byste neměli dýňová semínka vyhazovat i to, co se s nimi dá dělat. Obsahují mnoho vitamínů a minerálů, jsou zdrojem bílkovin, vlákniny, manganu, hořčíku a cenných antioxidantů. Mají také příznivý vliv na imunitní systém, takže je dobré je více konzumovat na podzim. Samozřejmě s mírou.
Existuje několik způsobů, i když ten nejlepší je nechat rajčata dozrát na keřích. S koncem sezony ale klesá venkovní teplota a na rostlině může zůstat hromada nezralých rajčat. Místo toho, abyste je otrhali a vyhodili, můžete vyzkoušet některou z technik, se kterou se vám podaří mít rajčata zralá a vhodná ke konzumaci. Nejdůležitějším faktorem je teplota, nikoliv světlo Rajčata určitě nepatří na okenní parapet, existuje spoustu lepších možností.
Bez brambor si Češi nedokáží představit svůj život. Jíme je hodně, a to v mnoha podobách. Ať už se jedná o šťouchané brambory, hranolky nebo kaši, většina z nás je miluje. Tuto populární surovinu ovšem můžete využít také jinak než jen v kuchyni. Existuje mnoho možností, jak je lze zpracovat a dostat z nich maximum.
Pěstujete-li na zahradě dýně, určitě si z nich nezapomeňte na podzim vysušit semínka. Dýňová semínka jsou velmi zdravou potravinou, díky níž můžete doplňovat svůj jídelníček celoročně o důležité vitamíny, minerály a tuky, jež podporují zdravou pokožku a růst kvalitních vlasů a nehtů. Kromě toho podporují prakticky celý organismus a napomáhají přirozeným metabolickým procesům. Pojďme se podívat jak a kde dýňová semínka využívat.
Řapíkatý celer je druh zeleniny, který v obchodě koupíte kdykoli. Je velmi dobře dostupný po všechna roční období a nejrůznější ovocné a zeleninové sezóny. Rozhodně je to zelenina, kterou byste v obchodech neměli přecházet. Oproti tomu běžnému bulvovému celeru má mnohem více látek, které Vašemu tělu může nabídnout a dopřát. Je totiž zdrojem bohatým na vlákninu, železo, vápník, v neposlední řadě draslík a vitaminy C, B1, B2 a B6.
Pěstování česneku začíná být v Čechách velmi oblíbené, a to i v domácích podmínkách. Neříká se pro nic za nic, že český česnek je nejlepší. A u nás se zaručeně jedná o oblíbenou zeleninu, koření a prostředek k dlouhému zdraví. Dnes vám poradíme, jak česnek pěstovat ve vaší domácí zahradě, kdy ho sklízet a jaké odrůdy vybírat. Není to vůbec složité a můžete mít domácí surovinu, kterou používáte v kuchyni každou chvíli. Jak pěstovat česnek?
Česnek patří mezi nejoblíbenější koření nejen v České republice, ale i v jiných zemích. Lze jej použít v různé formě. Například naložit do oleje a vytvořit dokonalou a chuťově výraznou zálivku, našušit jej, upéct či jednoduše přidat do polévek a mas.