Dýni lze zpracovat na mnoho způsobů, dýňová semínka ale nikdy nevyhazujte

Dýňová semínka mají mnohé využití a obsahují plno zdraví prospěšných látek. Proto, pokud jakkoliv zpracováváte dýně, nezapomeňte semínka vydlabat a ponechat si je. Níže se dočtete, proč byste neměli dýňová semínka vyhazovat i to, co se s nimi dá dělat. Obsahují mnoho vitamínů a minerálů, jsou zdrojem bílkovin, vlákniny, manganu, hořčíku a cenných antioxidantů. Mají také příznivý vliv na imunitní systém, takže je dobré je více konzumovat na podzim. Samozřejmě s mírou.

Zdroj obrázku: Pixabay

Muži by měli do své stravy zahrnout dýňová semínka po celý rok. Obsahují hodně zinku a ten pomáhá udržet zdravou prostatu. Stojí za to vsadit na oleje, které se v dýňových semínkách nacházejí a které pomáhají se zvětšenou prostatou.

Dýňová semínka obsahují tryptofan, ten může vyřešit problémy se spánkem. Tělo převádí aminokyselinu na serotonin, který se později přemění na melatonin. Proto stojí za to jíst čas od času před spaním několik dýňových semínek.

Semínka se hodí přidat do mnoha pokrmů a dezertů. Jednoduše přidejte nakrájená semínka do sušenek, abyste obohatili jejich chuť. Pečená dýňová semínka můžete přimíchat i do salátu. A níže se dočtete, jak taková dýňová semínka upéct.

Pečená dýňová semínka

Dýňová semínka nechte 15 minut povařit ve vodě na sporáku, aby změkla. Poté je vyjměte z vroucí vody, osušte je papírovým ubrouskem a zakápněte olivovým olejem a přidejte sůl. Předehřejte troubu na 120 °C a vložte semínka do předehřáté trouby. Pečte po dobu zhruba 45 minut. Až budou semínka do zlatova upečená, vyjměte je z trouby. Nezapomeňte, že před konzumací se musí oloupat. Buď je oloupejte rovnou a uskladněte vyloupaná a nachystaná rovnou ke konzumaci, nebo je můžete loupat těsně před jídlem. Takto budete mít dýňová semínka nachystaná vždy po ruce.

Přidat na Seznam.cz