Fresh Carrots Checkered Tablecloth

Zelenina je zdravá, při onemocnění ledvin ale může ublížit. Na těchto 5 druhů pozor

Zelenina je zdravá a měla by tvořit základ vyváženého jídelníčku. Denně by každý měl zkonzumovat tři dávky, které doplní potřebné vitamíny, minerály a vlákninu. Všem ale zelenina neprospívá, na pozoru by se měli mít všichni, kdo trpí na ledviny. Pro pacienty s ledvinovými obtížemi je zapovězené kysané zelí. Obdobně se nedoporučuje špenát pro vysoký obsah kyseliny šťavelové. Právě šťavelan a soli mohou způsobovat zhoršení fungování ledvin. Jaké další zelenině se vyhýbat při nefrologických onemocněních?

Mohlo by vás zajímat:  Vaječné skořápky umí nahradit květináče. Ušetří peníze, usnadní přesazování a hlavně vyživí rostliny

Soli a oxaláty v zelenině

Zelenina je zásobárnou vitamínů, minerálů a rozličných antioxidantů, které blahodárně působí na lidské tělo. Některé druhy zeleniny však obsahují látky, které nejsou vhodné pro chroniky s onemocněním ledvin. Stav mohou zhoršit soli a oxaláty, především oxalát vápenatý neboli šťavelan vápenatý. Zatímco obsažené soli zvyšují hladinu bílkovin v moči, šťavelany k tomu podporují tvorbu ledvinových kamenů. Které zelenině se proto při potížích s ledvinami vyhýbat?

Zdroj obrázku: Freepik

1.    Červená řepa

Salát z červené řepy si musí pacienti s chronickým onemocněním ledvin odpustit. Červená řepa je sice zásobárnou hořčíku a draslíku, ale obsahuje také velké množství oxalátů, které zvyšují koncentraci kyseliny močové v krvi.

Mohlo by vás zajímat:  Přestat s kouřením dokáže jen malé procento lidí. Boj s cigaretami podpoří známá bylinka

2.    Kysané zelí

Kysané zelí patří mezi vitamínové bomby, ale obsahuje velké množství soli, což vede k zatížení ledvin a zadržování vody v těle. Následně zvýšený krevní tlak může vést až k trvalému poškození ledvin.

3.    Mrkev

Tato zelenina obsahuje vitamíny skupiny B a antioxidanty, současně také cukr, který zhoršuje fungování ledvin. Vlivem vysoké hladiny pak dochází k poškození ledvinových váčků a zvyšuje se pak průtok krve.

4.    Špenát

Špenát je zdrojem železa, ale také vápníku, což je minerál způsobující mimo jiné vznik ledvinových kamenů. Kromě toho obsahuje též soli a estery kyseliny šťavelové, které napomáhají krystalizaci.

Mohlo by vás zajímat:  Mraznička uchová potraviny dlouho čerstvé. Uložit do ní můžete i jídlo, které by vás nenapadlo

5.    Rebarbora

Další zelenina, ve které se nachází šťavelany, je rebarbora. Její konzumace může zapříčinit tvorbu oxalátových krystalů a zatížit neúměrně ledviny a močový systém.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods-to-avoid-with-kidney-disease#4.-Whole-wheat-bread, https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-oxalates, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15821507/
Přidat na Seznam.cz