fresh-carrots-checkered-tablecloth

Zelenina je zdravá, při onemocnění ledvin ale může ublížit. Na těchto 5 druhů pozor

Zelenina je zdravá a měla by tvořit základ vyváženého jídelníčku. Denně by každý měl zkonzumovat tři dávky, které doplní potřebné vitamíny, minerály a vlákninu. Všem ale zelenina neprospívá, na pozoru by se měli mít všichni, kdo trpí na ledviny. Pro pacienty s ledvinovými obtížemi je zapovězené kysané zelí. Obdobně se nedoporučuje špenát pro vysoký obsah kyseliny šťavelové. Právě šťavelan a soli mohou způsobovat zhoršení fungování ledvin. Jaké další zelenině se vyhýbat při nefrologických onemocněních?

Mohlo by vás zajímat:  Jedinečný zelený ječmen si můžeme dopřát každý den. Pročistí tělo a doplní vitamíny

Soli a oxaláty v zelenině

Zelenina je zásobárnou vitamínů, minerálů a rozličných antioxidantů, které blahodárně působí na lidské tělo. Některé druhy zeleniny však obsahují látky, které nejsou vhodné pro chroniky s onemocněním ledvin. Stav mohou zhoršit soli a oxaláty, především oxalát vápenatý neboli šťavelan vápenatý. Zatímco obsažené soli zvyšují hladinu bílkovin v moči, šťavelany k tomu podporují tvorbu ledvinových kamenů. Které zelenině se proto při potížích s ledvinami vyhýbat?

Zdroj obrázku: Freepik

1.    Červená řepa

Salát z červené řepy si musí pacienti s chronickým onemocněním ledvin odpustit. Červená řepa je sice zásobárnou hořčíku a draslíku, ale obsahuje také velké množství oxalátů, které zvyšují koncentraci kyseliny močové v krvi.

Mohlo by vás zajímat:  Vychutnejte si lišky po celý rok. Trik je ve správné přípravě před vložením do mrazáku

2.    Kysané zelí

Kysané zelí patří mezi vitamínové bomby, ale obsahuje velké množství soli, což vede k zatížení ledvin a zadržování vody v těle. Následně zvýšený krevní tlak může vést až k trvalému poškození ledvin.

3.    Mrkev

Tato zelenina obsahuje vitamíny skupiny B a antioxidanty, současně také cukr, který zhoršuje fungování ledvin. Vlivem vysoké hladiny pak dochází k poškození ledvinových váčků a zvyšuje se pak průtok krve.

4.    Špenát

Špenát je zdrojem železa, ale také vápníku, což je minerál způsobující mimo jiné vznik ledvinových kamenů. Kromě toho obsahuje též soli a estery kyseliny šťavelové, které napomáhají krystalizaci.

Mohlo by vás zajímat:  Hojivý gel z aloe vera zklidní pokožku, ke kráse a zdraví dopomůže také vlasům

5.    Rebarbora

Další zelenina, ve které se nachází šťavelany, je rebarbora. Její konzumace může zapříčinit tvorbu oxalátových krystalů a zatížit neúměrně ledviny a močový systém.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods-to-avoid-with-kidney-disease#4.-Whole-wheat-bread, https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-oxalates, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15821507/
Přidat na Seznam.cz