Zelenina je zdravá, ale jen do určité míry. Někdy může vést až k ledvinovým kamenům
Pociťujete již pár dnů bolesti v bederní oblasti? Stává se to mnoha lidem a nikdo takové potíže neřeší, dokud nejsou bolesti tak silné, že si dotyčný nestoupne ani ze židle. Pozor! Nemusí se jednat o páteř, nýbrž o ledviny. Naše ledviny se zbavují nežádoucích krystalků zvaných ledvinové kamínky. Jak takové krystaly vznikají? Možná vás nyní překvapíme, ale za jejich vznikem stojí i některé zdravé potraviny.
Oxaláty
Slyšeli jste někdy o oxalátech? Naše ledviny je nesnesou. Jedná se o organické látky, které obsahují soli a určité množství kyseliny šťavelové. Pokud nenarazí na nepřítele – hořčík, fluor nebo zinek – mohou oxaláty v příznivém pH vytvářet základy pro urolitiázu. Poté dochází k bolestivému ucpání ledvinových cest kameny.
Pozor na tyto potraviny
Pokud máte časté záněty močového měchýře nebo ledvinových pánviček, mohli jste se setkat s tím, že vás doktor upozornil na několik potravin obsahující oxaláty. Věnujte pozornost špenátu, ale i šťovíku. Pokud máte nějaké potíže s močovými cestami nebo ledvinami, popřemýšlejte nad jejich vyřazením. Jestliže na tyto problémy netrpíte, s jejich množstvím to stejně nepřehánějte. Ovšem zde výčet potravin nekončí. Oxaláty obsahuje i rebarbora a angrešt. To stejné platí i pro nadměrnou konzumaci červené řepy. Pokud ale červenou řepu musíte jíst ve větším množství z nějakého zdravotního důvodu, doporučujeme jíst větší množství potravin bohatých na vápník.
Zvyšte příjem tekutin
Hydratace těla a řádný přísun vody hraje klíčovou roli. Dospělí by měli vypít alespoň dva litry čisté vody denně. Ovšem záleží také na tom, jak moc se potíte, zda sportujete a tak dále. Pokud ano, příjem tekutiny rozhodně zvyšte. Často se mnohým z nás stává, že pijí minimálně, a tělo se tak nemůže zbavovat takzvaných odpadních látek.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods-to-avoid-with-kidney-disease