Jam 428094 1920

Zavařeniny jako od babičky. Vyzkoušejte naše tipy a nachystejte si zásobu na zimu

Snad každá hospodyně ve své domácnosti má recept od své maminky nebo babičky na správný postup na přípravu zavařeniny nebo marmelády. Víte i vy, jak takové pokrmy připravit? Zužitkujte letní úrodu a připravte si zásobu na zimu.

Zakonzervované zavařeniny, ovocné marmelády i ostatní plody ze sezónní úrody vám dodají dostatek zásob na zimní dlouhé dny. Vychutnat si své marmelády ale můžete i při přípravě lahodných dezertů nebo pokrmů, do kterých se tyto konzervované sladké plody hodí. Naučte se vyrábět ty nejlepší zavařeniny.

Mohlo by vás zajímat:  Americké borůvky potřebují kyselou půdu a dostatek slunečního svitu
Zdroj obrázku: Pixabay

Nejvhodnější plody zahrady

Abyste připravili ty nejlepší marmelády, je třeba znát určité druhy ovoce, které jsou k přípravě nejlepší. Mezi ně rozhodně patří například jahody nebo třešně, skvěle chutnají také lesní jahody, angrešt, maliny nebo černý rybíz. Ze stromů pak můžete zavařovat i meruňky či švestky.

Obecně platí, že na jeden kilogram ovoce připadá asi jeden kilogram cukru. Na začátku nezapomeňte důkladně ovoce umýt, abyste se zbavili všech nečistot, které mohou přinést případnou plíseň do celé sklenice. Po umytí ovoce dobře vysušte, velký podíl vody vám marmeládu zkazí a zředí cukrový sirup.

Mohlo by vás zajímat:  Jak pěstovat jahody
Zdroj obrázku: Pixabay

Co nejlepší cukrový sirup

Sirup vařte pozvolna z jednoho kilogramu cukru a asi půl litru vody. Správnou konzistenci cukrového sirupu poznáte tehdy, když se hmota hezky táhne. Ovoce pak přidejte a několik minut spolu se sirupem smažte. Nechte vychladnout a poté znovu ještě na pár minut plotnu zapněte. Při smažení směs nemíchejte, jen mírně protřepejte hrnec, jinak by mohlo dojít k nerovnoměrnému smažení.

Správná marmeláda

Chcete, aby měla vaše marmeláda konzistenci želé? Pak je nutné vybrat takové ovoce, které má v sobě vysoký obsah pektinu, což je přírodní želírující látka. Vysoký obsah této látky najdete například v hruškách, jablkách, ostružinách, švestkách nebo rybízu. Čím více pektinu ovoce v sobě má, tím méně cukru můžete přidávat. Základní poměr u takového ovoce je 500 gramů plodů do 800 gramů cukru a 1 litru vody.

Zdroj: https://www.thespruceeats.com/tips-for-making-jam-and-marmalade-4149809

 

Přidat na Seznam.cz