Přežít ve zdraví celou zimu? Pak je na čase připravit si kysané zelí do zásoby! Kysané zelí patří mezi lokální superpotraviny, které jsou doslova za pakatel. Příprava není nikterak složitá, ale začátečníky může zarazit množství použité soli, kterou je nutné přesně odměřit, aby zelí chutnalo dobře. Kolik se ho musí použít na jeden kilogram zelí a jak připravit dokonalou vitamínovou bombu, která posílí organismus a ochrání před respiračními onemocněními?
Zahrady jsou plné chutného ovoce, kterého máte tolik, že přemýšlíte, jak jej zpracovat a uchovat na zimu? Jistě jste už přemýšleli nad tím, že se pokusíte připravit džemy. Jedná se o velmi oblíbený způsob zpracovávání přebytků ze zahrad. Pravdou je, že na přípravě džemů opravdu není vůbec nic složitého, chce to jen trochu času, který je v dnešní moderní době velmi vzácný.
Batáty jsou sladké brambory, o jejichž existenci ví jistě každý. Jen malé množství lidí už si ale tyto sladké brambory s chutí dopřeje. Vědět byste ale měli to, že se čas od času vyplatí přidat je do svého jídelníčku. Batáty jsou sice sladké, ale rozhodně po nich nenaberete nadbytečné kilogramy a zároveň obsahují mnoho cenných látek. Proč byste neměli batáty na prodejních pultech zcela ignorovat, se dočtete níže v tomto článku. Sladké batáty je dokonce vhodné konzumovat pravidelně.
Narazili jste v obchodě na červenou řepu a říkáte si, jak ji zpracovat? Červená řepa je díky obsahu široké škály cenných látek nesmírně prospěšným druhem zeleniny. Snadno se pěstuje a dá se využít skutečně na nespočet způsobů. Můžete ji snadno na zimu uskladnit v bedně s pískem, ale možná vám ani na zimu nezbude, když vám poradíme, jak ji teď efektivně zpracovat.
Říká se o ní, že je královnou zimní zeleniny, ale v českých rodinách nebývá příliš v oblibě vzhledem ke kapustovým kreacím školních jídelen. Kapusta si ale nálepku nevzhledného kydance na talíři rozhodně nezaslouží a je na čase tento trend změnit! Kapusta je totiž výtečná v polévce s uzeným nebo slaninou a kapustové chipsy navíc mohou hravě nahradit tradiční bramborové k večernímu zobání. Proč jíst kapustu v podzimních měsících a jak ji připravovat?
Je obecně známé, že červená řepa obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a také antioxidantů. Tato zelenina je rovněž perfektní k jarní detoxikaci organismu. Dopřát si však můžete křupavou řepu i v zimním období. Stačí ji pouze naložit do chutného láku. Jak na to?
Pokud jste ještě nevyzkoušeli smoothie, určitě to napravte! Většinou se skládá z čerstvého ovoce, zeleniny a vody. Někteří lidé do něj přidávají třeba i jogurt či jiné oblíbené ingredience. Jedno je jisté, tento nápoj doplní nejen tekutiny a vitamíny, ale také skvěle zasytí. Recept 1: Kapustové smoothie Nezní vám kapustové smoothie zrovna vábně? Až ho ochutnáte, budete mít jiný názor.
Jahody a limonáda? Dokonalá kombinace. Sladké červené plody jahodníku milují děti i dospělí. Připravte si z nich lahodnou jahodovou limonádu. Kromě dokonalé chuti a širokého využití jahody poskytují osvěžení, ale i mnoho zdravotních výhod. Dokáží čistit játra od toxinů a chránit kůži před slunečními paprsky. Připravte si lahodný jahodový nápoj, který bude prospěšný pro vaše zdraví.