Opomíjené batáty se rozhodně vyplatí zařadit do jídelníčku. Jsou zdravé a nabízí nespočet variací

Batáty jsou sladké brambory, o jejichž existenci ví jistě každý. Jen malé množství lidí už si ale tyto sladké brambory s chutí dopřeje. Vědět byste ale měli to, že se čas od času vyplatí přidat je do svého jídelníčku. Batáty jsou sice sladké, ale rozhodně po nich nenaberete nadbytečné kilogramy a zároveň obsahují mnoho cenných látek. Proč byste neměli batáty na prodejních pultech zcela ignorovat, se dočtete níže v tomto článku. Sladké batáty je dokonce vhodné konzumovat pravidelně.

Pozitivní vlastnosti batátů

Jak již bylo zmíněno v úvodu tohoto článku, batáty u nás nejsou příliš oblíbenou odrůdou brambor, a to ani přesto, že mají mnoho skvělých účinků na lidské tělo. A právě pro všechny tyto pozitivní vlastnosti by si batáty zasloužily, abychom si jich na prodejních pultech více všímali. Batáty jsou jednou z mála potravin, které jsou vhodné pro diabetiky. Mají totiž velmi nízký glykemický index. Kromě diabetiků ocení nízký index také lidé, kteří se snaží zhubnout. Mimo to mají batáty mnoho dalších užitečných vlastností, například dokážou ochránit náš zrak.

Zdroj obrázku: Freepik

Využití batátů v kuchyni

Vzhledem k tomu, že jsou batáty mírně nasládlou potravinou, jsou velmi vhodné pro přípravu sladkých pokrmů, ale využít je můžete také pro oživení slaných pokrmů. Vyzkoušet můžete koláč z batátů, batátové hranolky jako přílohu např. k rybě či dobrému masu, ale také batátový krém, pyré i koláče. Ve své kuchyni se nemusíte spoléhat jen na jeden druh batátů. Je možné koupit opravdu rozmanité odrůdy, které se mírně liší v chuti, ale také v barvě, a tak mohou vaše pokrmy hrát veselými odstíny různých barev. Výhodou je, že všechny odrůdy batátů jsou vhodné pro všechny pokrmy a jejich příprava je úplně stejná. Můžete si nachystat např. dvoubarevnou batátovou přílohu hranolek k rybě a další zajímavé pokrmy.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/sweet-potato-benefits
Přidat na Seznam.cz