Víc než obyčejný plevel: tyto tři rostliny patří k nejcennějším léčivkám

Kopřiva, řebříček a pampeliška jsou obvykle vnímány jen jako plevel. Ve skutečnosti ale nabízí velké zdravotní benefity, které bychom neměli ignorovat. Komu tyto byliny prospějí a jak je začlenit do svého jídelníčku? Není to nic složitého a najdete je všude, kudy chodíte.

Kopřivy

Na sběr kopřiv je ideální květen, kdy mají nejcennější vlastnosti. Čím mladší a čerstvější, tím lepší účinky získáte. Na sběr si nezapomeňte ochranné rukavice a pusťte se do toho! Kopřivy obsahují mnoho vitamínů, antioxidantů, tříslovin, organických kyselin, histaminu, flavonoidů, fytosterolů a minerálních látek. Navíc fungují jako přírodní antibiotikum. Konzumovat je můžete formou nálevů, ale listy lze přidat také do salátů, sendvičů, muffinů nebo míchaných vajec.

Zdroj obrázku: Freepik

Řebříček obecný

Řebříček je trvalka s bílými nebo růžovými květy. Sbírat je můžete od června do konce září. Jde o pokladnici silic, organických kyselin, tříslovin, flavonoidů, cholinu a minerálních látek. Řebříček by měly do své lékárničky začlenit hlavně ženy, protože působí příznivě na podráždění, výtok, odřeniny, svědění a urogenitální infekce. Konzumovat ho můžete pomocí nálevů. Bylinu zalijte vroucí vodou a přikrytou ji nechte louhovat po dobu 15 minut. Poté ji pijte po malých doušcích.

Pampelišky

Pampelišky rostou všude a zdravotní přínosy má rostlina celá (květy, stonek i kořeny). Pampelišky snižují glykemický index a zpomalují vstřebávání cukru. Detoxikují organismus, působí močopudně a zbaví přebytečné vody v těle.

Podporuje také imunitní systém, doporučuje se při onemocnění jater a nálev z květů pampelišky reguluje činnost vaječníků a menstruační cyklus. Pampelišku můžete využít v podobě sirupů a tinktur, ale také vína nebo je usušit a pít ve formě nálevů. Možností máte nespočet a vždy přinesou požadované účinky.

Zdroj: https://www.theguardian.com/food/2020/mar/21/free-veg-the-many-uses-of-nettles-and-dandelion-leaves
Přidat na Seznam.cz