Během pandemických opatření, které omezily náš pohyb po venku a stýkání se s blízkými, ale také zvýšil podíl času, který trávíme v pohodlí domova při práci z domu, si řada lidí uvědomila, jak je pro ně důležité vytvořit si na zahradě útulné místo. Více než kdy jindy začíná zahrada pro jednotlivce představovat klidné útočiště, kde se navíc může věnovat svým pracovním povinnostem.
Když se procházíte mezi keři levandulí, udeří vás do nosu jejich typická výrazná vůně. Existují dvě skupiny lidí. Jedna část populace vůni levandule naprosto zbožňuje a druhá ji bytostně nesnáší. Aroma levandule je totiž tak výrazné, že ho nemáte šanci ignorovat. Spektrum využití této rostliny je díky jejím vlastnostem a léčebným účinkům velmi široké.
Salát je nejběžnější přílohou. Je také spojován s dietou, protože má nízký obsah kalorií. Díky vitaminům a živinám, by měl být na našich stolech často. Je opravdu hodně odrůd, které si můžeme vybrat podle vašich potřeb a preferencí. Který z nich je nejlepší? Jeho cenné vlastnosti Jak všichni víme, salát je opravdu zdravý. Jeho listy obsahují důležitý chlorofyl. Salát je také zdrojem vitamínů, které tělo potřebuje.
Možná jste si bílé barvy na stromech všimly, když jste projížděli kolem ovocných sadů. Zkušení zahrádkáři a pěstitelé jistě potvrdí, že bělení kmenů patří k základům péče o ovocné stromy. Leden je pro tuto proceduru ideálním obdobím. Před čím vlastně bělení ovocné stromy ochrání? obecně před oslabením v období končící zimy před mrazovými trhlinami před náchylností k chorobám a škůdcům Mrazové trhliny Do bělení ovocných stromů by se pěstitelé měli pustit v době mezi začátkem mrazíků a jarním táním.
Polní salát je cennou zeleninou. Původně se s ním ale jednalo jako s plevelem. Ve středověku se začaly používat jeho listy k jídlu a teprve na počátku 20. století byla rostlina záměrně pěstována a vybírána. Dnes již bylo vyvinuto spoustu druhů salátu, které jsou odolné proti plísním a můžete je pěstovat po celý rok. Rozlišují se dvě varianty, jarní a podzimní Podzimní odrůdy mají jemné, světle zelené listy. Jarní je objevily posléze, ale stejně jsou oblíbenějšími ty podzimní.
Věděli jste, že některé druhy zeleniny je možné nechat v zemi až do zimních měsíců? Jedná se o metodu, kterou zemědělci a pěstitelé využívali už od pradávna, nicméně v posledních letech se opět vrací a využívá ji stále více zahrádkářů – zejména ze zvědavosti. Důvodem, který zemědělce už v dávných dobách vedl k zimní sklizni, je uchování potravin.
Na světě snad není jediného zahrádkáře, kterému by se nehodilo nové vybavení. Chcete se vyhnout tomu, že budete svým blízkým dávat stále stejné dárky a přitom víte, že mají krásnou květinovou, ovocnou nebo zeleninovou zahradu? Dejte jim tentokrát něco, co skutečně ocení, bude to praktické a skutečně to využijí. A pokud jste si všimli, že jim v dílně něco chybí, máte nejlepší možnost jim udělat radost.
Nejlepší dobou pro pěstování česneku je, když je venku teplo, protože slunce je nezbytnou součástí pro jeho klíčení. Můžete česnek pěstovat i v zimě, ale v tu dobu budete muset být trpěliví, protože výsledky mohou být za delší dobu. Česnek si doma vypěstujete snadno v květináči Česnek dodává jídlu charakteristikou vůni a chuť. Je také užitečný v boji proti nachlazení nebo chřipce. Stejně jako jiné druhy zeleniny je česnek nenáročný na pěstování a hodí se i do květináčů.