Také během zimy je možné sklízet, nezkušení však narazí na známá úskalí

Věděli jste, že některé druhy zeleniny je možné nechat v zemi až do zimních měsíců? Jedná se o metodu, kterou zemědělci a pěstitelé využívali už od pradávna, nicméně v posledních letech se opět vrací a využívá ji stále více zahrádkářů – zejména ze zvědavosti.

Důvodem, který zemědělce už v dávných dobách vedl k zimní sklizni, je uchování potravin. Dříve lidé neměli k dispozici mnoho způsobů konzervace, a tak jim nezbylo nic jiného než si zeleninu schovat v půdě až do období zimy. Sklízet mohli dokonce až v lednu.

Jaké druhy jsou vhodné?

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pokud chcete ve své zahradnické praxi vyzkoušet něco nového, máme pro vás pár tipů k zimní sklizni. V první řadě je důležité zdůraznit, že ne všechny druhy jsou k uchování v půdě až do zimních měsíců vhodné. Pokud byste chtěli zimní sklizeň vyzkoušet u rajčat, paprik nebo salátů, už po prvních mrazících byste byli zklamaní. Zmíněné druhy zeleniny je nutné sklidit před zimou.

Existují však plodiny, kterým nízké teploty nedělají problém. Některé druhy zeleniny zvládnou i teplotu až do minus 12 stupňů či dokonce do minus 17 stupňů. To, že zmrznou a poté opět rozmrznou, se na jejich kvalitě nijak neodrazí. Mimo jiné k nim patří:

  • pórek
  • růžičková kapusta
  • kadeřávek
  • petržel

Úskalí zimní sklizně

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Spoustu zeleniny sice můžete nechat v zemi třeba až do ledna, ale sklidit ji nemusí být tak jednoduché. V případě tuhých mrazů se s půdou velmi těžko pracuje. Pokud by teploty klesaly hluboko pod nulu, doporučujeme záhony přykrýt vrstvou suchého listí nebo slámou.

Pokud vás metoda zimní sklizně zeleniny zaujala, hurá do toho. Vyzkoušíte si, jaké bylo zemědělství v dobách našich předků a seznámíte se se zcela novým aspektem pěstování plodin. Jestli vás neláká kapusta nebo kadeřávek, zkuste česnek – i ten můžete s klidným svědomím nechat v zemi přes zimu.  

Přidat na Seznam.cz