Nettle 2564588 1920

Užitečný plevel. Žahavé kopřivy podpoří růst jiných rostlin, kopřivové hnojivo je poklad

Kopřiva není mezi lidmi příliš oblíbená, protože její listy dovedou pěkně popálit. Zahrádkáři si jí ale cení, neboť ví, že dovede podpořit vývoj jiných rostlin. V kopřivách jsou obsaženy vitamíny, minerály a další organické látky ve velmi vysoké koncentraci. Kromě toho, že výborně poslouží jako hnojivo, ji lze využít i jako insekticid. Mšice před ní nemají žádnou šanci.

Chemické složení kopřivy

Po chemické stránce najdete v kopřivách velmi zajímavý koktejl celé řady látek. Jsou bohatým zdrojem vitamínů A, C, K a důležitých stopových prvků. Dále obsahují chlorofyl, karoten, xantofyl, pektiny a celou řadu enzymů. Díky těmto látkám působí velmi příznivě i na lidské tělo. Vyhlazují pokožku a účinně snižují hodnoty krevního tlaku a glukózy. Pravidelná konzumace salátu z mladých kopřiv představuje výbornou prevenci a doplňkovou léčbu anemických stavů.

Mohlo by vás zajímat:  Ovocné chipsy jsou lehkou chuťovkou, ne vždy ale patří do zdravého jídelníčku
Zdroj obrázku: Pixabay

Posila pro vaši zahrádku

Chcete-li kopřivy využít jako hnojivo pro rostliny, zaměřte se na sběr mladých listů. Důležité je i místo sběru. Vyhýbejte se průmyslově znečištěným oblastem. Nejlepší je sbírat kopřivy na odlehlých loukách a polích mimo civilizaci. Živiny obsažené v listech kopřiv stimulují u květin bujný růst. Podporují kvetení a uplatní se v boji proti škůdcům.

Ideální je připravit si tekuté hnojivo. Do plastového nebo dřevěného sudu nasypte 1 kilogram čerstvých kopřiv. Přidejte hrst rozdrcené křídy. Směs nechte fermentovat po dobu dvou týdnů. Pravidelně ji promíchávejte. Až se přestanou na jejím povrchu objevovat bubliny, je připravena k používání.

Mohlo by vás zajímat:  Mák je oblíbený nejen při vánočním pečení. Díky snadným trikům nikdy nezhořkne
Zdroj obrázku: Pixabay

Jak správně hnojit

Hnojivo je potřeba nejprve zředit vodou v poměru 1 : 10. Měli byste ho přilévat k rostlinám, které jsou náročné na výživu. Do této skupiny patří rajčata, okurky, květák, jednoleté rostliny, trvalky, keře a ovocné stromy. Nikdy s ním nehnojte fazole, hrášek, česnek ani cibuli. Pokud směs naředíte vodou v poměru 1 : 20, můžete ji používat ve formě postřiku na celé tělo rostliny. Díky tomu bude ochráněna před škůdci.

Přidat na Seznam.cz