Zelené fazolky lze upravit na mnoho způsobů, vždy ale budou zdravým doplňkem jídelníčku
V 17. století byly velmi populární a do Evropy se dostaly díky španělským námořníkům. Řeč je o zelených fazolkách, které si postupně získaly na oblibě a dnes jsou součástí mnoha pokrmů a také zdravého životního stylu. Pěstují se téměř po celém světě a stojí za to, je alespoň vyzkoušet.
Fazole se nesmí jíst syrové
Obsahují látky, které jsou pro člověka škodlivé, takže si je nikdy syrové nedávejte. Stačí jen 12 minut vaření a jsou připravené ke konzumaci. Nejčastěji se připravují na páře, protože tímto způsobem si udrží maximální množství vitaminů. Spousta lidí si je také smaží, peče nebo zamrazuje.
![](https://pestujme.cz/wp-content/uploads/2021/03/zelene-fazolky-lze-upravit-na-mnoho-zpusobu-vzdy-ale-budou-zdravym-doplnkem-jidelnicku-1024x765.jpg)
Fazolí jsou dva druhy. Liší se nejen barvou, ale také chutí a využitím v kuchyni. Žluté mají jemnou a krémovou chuť a po uvaření jsou lahodné, například společně s rozpuštěným máslem a strouhankou. Přidat můžete i cukr a citronovou šťávu. Hodí se jako doplněk k masovým jídlům. Zelená fazole se vyznačují výraznější chutí, a používají se do polévek a salátů.
Připravují se ve slanině nebo jako příloha k masu
Fazolky ze všeho nejdřív umyjte, odřízněte konce a povařte v osolené vodě. Sceďte, nakrájejte na poloviny a obalte plátky slaniny. Smažte na pánvi, dokud slanina nebude zlatá a podávejte s bagetou. Další možností je příprava společně s masem. Fazole orestujte na trošce oleje, přidejte česnek, půl hrnku vody a sůl s cukrem. Snižte teplotu, přikryjte pokličkou a vařte, dokud fazole nezměknou a neodpaří se voda. Posypat je můžete pepřem a pokapat balzamikovým octem. Takto připravené fazolky podávejte s dušeným kuřetem.
![](https://pestujme.cz/wp-content/uploads/2021/03/zelene-fazolky-lze-upravit-na-mnoho-zpusobu-vzdy-ale-budou-zdravym-doplnkem-jidelnicku-2-1024x683.jpg)
Ve fazolích se nachází spoustu vlákniny, cenných vitaminů včetně A a C a také množství minerálů, které jsou potřebné pro správnou funkci našeho těla. Neobsahuje mnoho kalorií a hodí se do redukčního programu. Zelené fazole mají vysoký obsah kyseliny listové, pravidelná konzumace snižuje hladinu špatného cholesterolu.
![Přidat na Seznam.cz](https://www.seznam.cz/media/img/add-to-seznam-button/pridat-na-seznam.png)