To nejlepší z přírodní lékárny aneb je čas zasadit česnek
Česnek je jednou z nejsilnějších přírodních léčivek, a to nejen svým odérem. V minulosti byl považován za posvátnou rostlinu. Římští vojáci si při pochodech dávali stroužky česneku do bot proti plísním. Posiluje imunitu, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi a zabraňuje tak kornatění tepen, pročišťuje cévy a tím prospívá i srdci. Podporuje trávení, působí proti nadýmání a ničí parazity ve střevech. Obsahuje přírodní antiseptika a antibiotika, vitamíny A, B, a C, z minerálních látek pak hlavně selen, vápník a jód.
Tato silná bylina je na pěstování nenáročná
Jediné, co česnek vyžaduje, je projít chladným obdobím, aby se tak dokončil cyklus jeho života a mohl nastat cyklus nový. Na jaře je pak také nutná přiměřená zálivka. Ty nejkrásnější a největší palice z letní sklizně opatrně rozdělíme na jednotlivé stroužky a tyto zasadíme špičkou vzhůru. Sadíme do důlků hlubokých asi 5 cm. Vzdálenost mezi řádky by měla být asi 20 cm. Nejjednodušeji ji vyměříme prknem požadované šířky, na kterém budeme při sázení zároveň stát, abychom si zbytečně nepošlapali připravený záhon.

Česnek nesnáší kyselou půdu, někdy je proto třeba připravovanou půdu posypat vápnem. Záhon by neměl být po žádné jiné cibulovité zelenině, jednak aby se v něm nedrželi škůdci, ale také proto, že stejné druhy rostlin spotřebovávají stejné živiny.
Z této vděčné zeleniny lze v kuchyni využívat:
- stroužky
- výhonky
- mladé stonky
Zimní pěstování přímo v kuchyni
Výhonky česneku, stejně jako mladé stonky si lze jako živou zásobárnu vitamínů na zimu vypěstovat i doma na okně. Stačí ponořit stroužky do vody a do týdne vyraší nové výhonky. Tyto můžete pak přesadit do květináče či truhlíku a máte samo se obnovující lékárnu přímo ve své kuchyni. Výhonky i mladými stonky lze okořenit a zpestřit zimní saláty nebo používat přímo na chleba podobně jako pažitku nebo jarní cibulku.
Podobné články
