To nejlepší z přírodní lékárny aneb je čas zasadit česnek

Přidat na Seznam.cz

Česnek je jednou z nejsilnějších přírodních léčivek, a to nejen svým odérem. V minulosti byl považován za posvátnou rostlinu. Římští vojáci si při pochodech dávali stroužky česneku do bot proti plísním. Posiluje imunitu, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi a zabraňuje tak kornatění tepen, pročišťuje cévy a tím prospívá i srdci. Podporuje trávení, působí proti nadýmání a ničí parazity ve střevech. Obsahuje přírodní antiseptika a antibiotika, vitamíny A, B, a C, z minerálních látek pak hlavně selen, vápník a jód.

Tato silná bylina je na pěstování nenáročná

Jediné, co česnek vyžaduje, je projít chladným obdobím, aby se tak dokončil cyklus jeho života a mohl nastat cyklus nový. Na jaře je pak také nutná přiměřená zálivka. Ty nejkrásnější a největší palice z letní sklizně opatrně rozdělíme na jednotlivé stroužky a tyto zasadíme špičkou vzhůru. Sadíme do důlků hlubokých asi 5 cm. Vzdálenost mezi řádky by měla být asi 20 cm. Nejjednodušeji ji vyměříme prknem požadované šířky, na kterém budeme při sázení zároveň stát, abychom si zbytečně nepošlapali připravený záhon.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Česnek nesnáší kyselou půdu, někdy je proto třeba připravovanou půdu posypat vápnem. Záhon by neměl být po žádné jiné cibulovité zelenině, jednak aby se v něm nedrželi škůdci, ale také proto, že stejné druhy rostlin spotřebovávají stejné živiny.

Z této vděčné zeleniny lze v kuchyni využívat:

  • stroužky
  • výhonky
  • mladé stonky

Zimní pěstování přímo v kuchyni

Výhonky česneku, stejně jako mladé stonky si lze jako živou zásobárnu vitamínů na zimu vypěstovat i doma na okně. Stačí ponořit stroužky do vody a do týdne vyraší nové výhonky. Tyto můžete pak přesadit do květináče či truhlíku a máte samo se obnovující lékárnu přímo ve své kuchyni. Výhonky i mladými stonky lze okořenit a zpestřit zimní saláty nebo používat přímo na chleba podobně jako pažitku nebo jarní cibulku.

Komentáře
Přidat na Seznam.cz