Také rostlinám v květináči se může skvěle dařit, nové metody využívají mýdla nebo mléka
Všichni si doma přejeme krásné květiny. Ne každý si na ně ale pravidelně vzpomene a některé rostliny tak postrádají správnou péči a pomalu uhnívají. Poradíme vám ale pár triků, jak si starost o květiny v domácnosti usnadnit.
Zalévání
Zapomínáte pravidelně zalévat zeminu? Máme pro vás jednoduché řešení. Připravte dětskou plenu, hrnec s hlínou, vodu a misku. Položte plenu na misku a zalijte ji vodou, aby byla dobře nasáklá. Poté ji rozřízněte, vyjměte vlhkou vatu a roztrhejte ji na kousky. Smíchejte tyto části s půdou v květináči a některé z nich odložte stranou do jiné nádoby. Do květináče dejte rostlinu a přikryjte ji shora zbytkem výživné směsi. Od této chvíle místo zalévání květin každých sedm dní, to můžete udělat jen jednou za dva nebo tři týdny.
![](https://pestujme.cz/wp-content/uploads/2021/01/nedocenene-ohnive-kralovny-jsou-ozdobou-jen-te-domacnosti-kde-se-dodrzi-specificke-podminky-pestovani-2-1024x678.jpg)
Bez agresivních chemikálií
Místo drsných chemikálií můžete použít obyčejné mýdlo k hubení hmyzu a roztočů, kteří napadli vaše rostliny. Tato hygienická pomůcka má totiž insekticidní vlastnosti. Vědci prokázali, že jeho kyseliny jsou schopny eliminovat téměř 90% mšic. Nastrouhejte 150 g mýdla na struhadle a rozpusťte je v 10 litrech horké vody.
Anglická sůl
Od tradiční soli se liší nejen chutí, ale také chemickým složením, které je vyrobeno ze sloučeniny síry a hořčíku. Díky tomu je široce používána při péči o rostliny v květináčích. Funguje jako přírodní pesticid a hnojivo v jednom. Čas od času stojí za to rozpustit jej v malém množství ve vodě určené k zalévání. Rostlina bude svěží, zdravá a hmyz se od ní bude držet dál.
![](https://pestujme.cz/wp-content/uploads/2020/12/tropicky-zamiokulkas-vypestujete-i-u-nas-rozmnozeni-je-prekvapive-snadne-984x1024.jpg)
Mléko
Každé dva týdny přidejte do konve několik lžiček mléka. Díky tomu získají listy rostlin krásnou svěží barvu. Místo obyčejné vody někdy použijte k zalévání nesolenou vodu po uvaření brambor nebo jiné zeleniny. Po zpracování potravin v nich zůstane mnoho cenných mikroživin a škrobu, což stimuluje půdní mikroorganismy k lepší práci.
![Přidat na Seznam.cz](https://www.seznam.cz/media/img/add-to-seznam-button/pridat-na-seznam.png)