Svestky

Švestky podpoří zdraví i štíhlou linii. Kromě klasického druhu jsou prospěšné i jiné plody

Máte švestky na zahradě? Pokud ano, buďte rádi za tento blahodárný strom a řádně o něj pečujte, aby vám švestka plodila stále více plodů. Toto malé fialové ovoce je plné vitamínů, které podporují pevné zdraví. Je vhodnou svačinkou a dokonalým občerstvením pro lidi, kterým záleží na krásné postavě. Má velké množství vlákniny regulující trávení a snižuje hladinu glukózy v krvi. Je také skvělým zdrojem minerálů, jako je vápník, draslík, železo, fosfor a hořčík. Které druhy švestek jsou nejlepší?

Maďarské švestky

Tyto švestičky jsou ideální proti zácpě a podporují chuť k jídlu. Obsahují velké množství vlákniny, z toho důvodu chrání tlusté střevo před rakovinou. Stačí jíst tři až čtyři švestky denně, a ochráníte tak svá střeva. Pokud jsou plody zralé, jsou vhodným doplňkem k dortům, knedlíkům, ale i do koláčů a jinam.

Mohlo by vás zajímat:  Skvělá letní svačinka i nečekaný lék. Angrešt si rozhodně zaslouží více pozornosti
Zdroj obrázku: Freepik

Mirabelky

Proč zrovna mirabelky? I ty spadají ke švestkám. Možná už nejsou tak populární jako ty maďarské, ale mají dokonalý účinek na tělo. Zlepší krevní oběh, sníží hladinu špatného cholesterolu a působí proti ateroskleróze. Ovoce je bohaté na draslík, tudíž podpoří zdraví srdce. Mirabelky lze zavařit nebo z nich uvařit lahodný džem.

Ryngle

Jsou méně známé a zřejmě i méně konzumované, přesto jsou ze švestek nejzdravější. Obsahují antokyany a mají protirakovinné a protizánětlivé vlastnosti. Doplní tělu potřebnou dávku vitamínu B, který má blahodárný účinek na nervový systém. Ryngle se doporučují lidem, kteří zažívají každý den stres či trpí úzkostmi. Vitamíny skupiny B podporují činnost mozku, zlepšují paměť a jeho koncentraci. Stačí jíst pravidelně třikrát denně švestky, abyste svému tělu doplnili hořčík a vitamín B6. Konzumovat je můžete čerstvé nebo zavařené.

Mohlo by vás zajímat:  Hrušky jsou jedním z nejlepších zdrojů vlákniny a antioxidantů. Tělo pročistí a vrátí do rovnováhy
Zdroj obrázku: Freepik

Trnky

Trnky jsou zázrakem přírody. Obsahují flavonoidy – antioxidanty, které dodávají každému plodu jejich namodralou barvu. Po konzumaci trnky obalí vnitřní část střeva a chrání je před volnými radikály, ale i před bakteriemi způsobujícími průjmové onemocnění. Mimo to mají trnky také protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Ovoce dozrává v říjnu či listopadu, je kyselé a to tak, že je mnoho lidí nedokáže sníst. Proto se sbírají až v listopadu, kdy na ně udeří první mrazík. Po zmrazení ztrácí svou kyselost.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-plums-prunes
Přidat na Seznam.cz