Šťavnaté bobule jsou výborné nejen pro výrobu vína. Čerstvé hrozny prospějí lidskému zdraví

Hroznové víno patří mezi symboly podzimu, protože probíhá jeho sklizeň a koná se celá řada událostí spojených s burčákem nebo svatomartinským vínem. Sladké bobule jsou základem vinného moku, ale připravují se z nich také šťávy, tinktury nebo marmelády. Hroznové víno se hodí na zdravou svačinku, ale má také široké využití v lidovém léčitelství. Od nepaměti pomáhá zklidnit trávení, ulevuje od bolesti hlavy včetně migrén nebo pomáhá při řezných zraněních. Proč ještě byste měli mít zásobu hroznového vína doma?

Hroznové víno znali už ve starověké Mezopotámii

Dějiny vinné révy sahají daleko do minulosti, pěstovala se již před osmi tisíci lety ve starověké Mezopotámii i v Egyptě, kde znali i výrobu vína. Už ve starověku používali lidé bobule tohoto ovoce při různých zdravotních neduzích. Vinná réva patří mezi nejvíce šlechtěné druhy ovoce vůbec, většina produkce se zpracovává na výrobu alkoholických nápojů.

Zdroj obrázku: Freepik

Zdraví skryté ve sladkých bobulích

Hroznové víno posiluje imunitu, je vzpruhou při únavě, pomáhá při neurologických a psychických obtížích, napravuje trávení, dokonce příznivě působí na kůži a vlasy. Bobule obsahují kromě vody sacharidy, vitamíny A, C, E a řady B, z minerálů pak fosfor, draslík, hořčík, vápník, mangan nebo železo. Jsou také zásobárnou flavonoidů a fenolových kyselin, ale i vlákniny, která příznivě působí na fungování střev.

Hrozny jsou základem ampeloterapie

Bobule hroznového vína se používají v lidovém léčitelství a jsou základem také alternativní léčby, pro kterou se používá název ampeloterapie. Jídelníček s převahou hroznů by měli volit pacienti s astmatem, anémií, nemocemi ledvin a močových cest. Hrozny se doporučují jako prevence před vznikem cukrovky, po samotném onemocnění cukrovkou ale vzhledem k vysokém obsahu sacharidů (až 25 %) je diabetikům toto ovoce zapovězeno. Obsažené antioxidanty snižují riziko aterosklerózy i kardiovaskulárních onemocnění, flavonoidy a fenolové kyseliny pak preventivně působí proti rakovině krku, štítné žlázy, střev, žaludku, prsu u žen a prostaty u mužů.

Zdroj: https://www.lacucinaitaliana.com/trends/healthy-food/healthy-eating-the-goodness-of-grapes
Přidat na Seznam.cz