Fruit Basket 1114060 1920

Zbavte ovoce či zeleninu pesticidů některým z těchto účinných způsobů

Většina ovoce a zeleniny pocházející z velkoobjemového zemědělství je napuštěna pesticidy. K jejich odstranění pouhé omytí vodou nepostačí, tyto prostředky totiž nejsou rozpustné ve vodě. Existují však účinné způsoby, které zabrání tomu, aby se tyto chemikálie dostaly do těla.

Hrozbu představují také přípravky přírodního původu. Mohou obsahovat bakterie či jiné parazity, které pro naše zdraví představují potenciální hrozbu. Těch se můžeme účinně zbavit některým z následujících způsobů.

Jedním z nejúčinnějších přípravků, které jsou běžně k dostání, je ocet. Odstraňuje škodlivé bakterie, neutralizuje pachy a přispívá k udržení celkové hygieny. V potaz je třeba brát to, o jaký druh se jedná. Nejméně kvalitní je ocet lihový. Ten je vhodný zejména při úklidu. Naopak pro konzumaci je nejlepší vybrat ocet jablečný, vinný aj.

Mohlo by vás zajímat:  Vlastní okurky nejsou výsadou zahrádkářů. K bohaté úrodě postačí slunný balkon

Roztok soli s octem

Pro skutečně efektivní přípravky nemusíme chodit daleko. S nepříjemnými látkami si poradí například obyčejná mořská sůl spolu s octem.

Ingredience:

  • Voda – středně velká miska
  • Ocet – sklenice
  • Sůl – 3 lžíce

Ocet spolu se solí přidáme do misky s vodou. Vše důkladně rozmícháme.

Do vzniklého roztoku ponoříme vybrané kusy ovoce či zeleniny a ponecháme je ponořené po dobu zhruba 10 minut.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Kyselá a zásaditá lázeň

Tato dvoufázová lázeň založená na protikladech spočívá v celistvém odstranění všech rizik, které s sebou pesticidy nesou. Kromě octa na ni budeme potřebovat také alkalickou vodu.

Mohlo by vás zajímat:  Potravinové alergie se týkají i oblíbené zeleniny a ovoce. Pozor si musí dát také diabetici

První krok spočívá v ponoření daného kusu ovoce či zeleniny v roztoku vody spolu s octem v poměru půl sklenice octa na litr vody. Ocet v tomto případě lze zaměnit i za 2-3 lžíce kyseliny citronové. V takto kyselém roztoku ponecháme vybrané ovoce či zeleninu po dobu zhruba 3 minut. Po pobytu v této lázni docílíme odstranění bakterií.

V rámci druhého kroku ponoříme vybrané ovoce (či zeleninu) do zásaditého roztoku, který vytvoříme přidáním velké lžíce do litru vody. Tam je necháme, stejně jako u kyselé lázně, cca 3 minuty. Takto ovoce (zeleninu) zbavíme pesticidů.

Mohlo by vás zajímat:  Jak pěstovat maliny a ostružiny

Dvoufázovou lázeň zakončíme opláchnutím pod proudem čisté vody.

Ocet, jedlá soda a semínka z grapefruitu

Na poslední roztok budeme potřebovat následující ingredience:

  • Voda – sklenice
  • Ocet – sklenice
  • Extrakt z grapefruitových semen – cca 20 kapek

Vše smícháme dohromady a přelijeme do nádoby s rozprašovačem. Poté nastříkáme na ovoce či zeleninu a necháme působit cca hodinu. Roztok následně opláchneme vodou.

Přidat na Seznam.cz