Sezóna grilování je tady. Připravte na ni své chuťové buňky i gril

S příchodem teplého počasí nastává čas večerů plných grilování, dobrého jídla a pití. Začátkem letní sezóny byste měli věnovat čas přípravě a důkladnému vyčištění grilu, pokud jste tak již neučinili před jeho zazimováním. Podle britských odborníků se na zahradním nábytku a venkovních potřebách určených k tepelné úpravě pokrmů vyskytuje více bakterií než na toaletě, což potvrzují prostřednictvím svého výzkumu. Na nevyčištěném grilovacím roštu můžeme najít bakterie Listeria, Salmonella a E. coli, které mohou způsobovat závažná onemocnění. Abychom se jich zbavili, je potřeba pečlivě čistit vše, co přichází do styku s jídlem. Jak na to?

Rozebrat a umýt

Nejlepší způsob, jak důkladně vyčistit gril, je jeho rozebrání. Dostanete se tak ke každému komponentu. Nejvíce času zabere rošt, protože se na něm přichytávají a následně připalují zbytky jídla a mastnota. Pokud jej čistíte ihned po grilování, bude stačit teplá voda a domácí přípravek na odstranění mastnoty. Ten vyrobíte následovně: smíchejte několik kapek prostředku na mytí nádobí, čajovou lžičku kyseliny citronové, čajovou lžičku jedlé sody, 100 ml octa a 400 ml teplé vody.

Zdroj obrázku: Pixabay

Výsledný roztok nalijte do láhve s rozprašovačem a nastříkejte na rošt z obou stran. Nechte chvilku působit a houbičkou důkladně vydrhněte. Nakonec opláchněte teplou vodou a můžete se těšit na další grilování. Jestliže jste rošt nějaký ten pátek nečistili, odstraňte hrubé nečistoty škrabkou a teprve poté umyjte.

Na vše ostatní vám postačí voda a saponát

Vnější povrch grilu a jeho kryt nepřichází do styku s jídlem, tudíž bude stačit pár kapek saponátu a teplá voda. Hadříkem jemně otřete všechny vnější části a vysušte papírovou utěrkou. Náčiní, které při grilování používáte, jednoduše vyčistíte stejným roztokem, který jste použili na rošt.

Zdroj: https://www.highspeedtraining.co.uk/hub/bbq-checklist/
Přidat na Seznam.cz