Tea Bags 3836347 1920

Sedlina z čaje se hodí nejen na kompost. Odhalte výtečné účinky čajových lístků

Pití čaje patří v mnoha kulturách mezi společenské události. Po vypití lahodného nápoje zůstává na dně šálku (konvice) odpad, který většina lidí automaticky vyhazuje. Málokdo ví, jak čajovou sedlinu efektivně využít. Obsahuje totiž biologicky aktivní látky, které disponují všestrannými vlastnostmi. Dovedou stimulovat růst rostlin, vyživit půdu, odstranit šmouhy z oken, vyhladit škrábance na nábytku i změkčit tuhé hovězí maso.

Ekologické hnojivo

Použité čajové pytlíky můžete bez obav využít jako hnojivo pro rostliny. Dejte je vždy na dno květináče, nikdy ne na povrch. Rostliny můžete i zalévat zbylým čajem nebo zasypat sypkou čajovou sedlinou. Vysoký obsah teinu zvyšuje kyselost půdy, což oceňují zejména azalky, růže, rododendrony a kapradiny. Rostliny začnou velmi bujně růst a jejich listy získají krásný sytý odstín.

Mohlo by vás zajímat:  Pomozte ptačím přátelům přežít tuhé mrazy a připravte jim dobrou svačinku
Zdroj obrázku: Pixabay

Dokonale čistá domácnost

Díky čajové sedlině ušetříte za drahé čističe a lešticí prostředky na okna. Umožní vám zbavit se nečistot a šmouh ze všech skleněných povrchů i zrcadel. Sedlinu nechte přes noc rozpustit ve studené vodě. Roztok byste pak měli obohatit o tyto látky:

  • jedlou sodu,
  • ocet,
  • éterický olej.

Po smíchání všech přísad získáte plnohodnotný lešticí prostředek na okna. Nečistoty a šmouhy nebudou mít šanci. Přidáním několika kapek vašeho oblíbeného éterického oleje získáte zároveň příjemně vonící prostředek.

Mohlo by vás zajímat:  Vařit a jíst brambory je zbytečnost, která nám výrazně neprospěje. Známá příloha má výživovou sílu úplně jinde
Zdroj obrázku: Pixabay

Měkké hovězí jako nikdy dřív

Věděli jste, že ti nejlepší kuchaři přidávají do marinády na hovězí steaky čaj? Obsahuje tanin, který zodpovídá za následnou měkkost a šťavnatost masa. Tento trik využijete k přípravě vynikající marinády. Stačí čajovou sedlinu povařit s trochou vody a poté ji smíchat s jedním šálkem třtinového cukru. Míchejte směs, dokud se cukr zcela nerozpustí. Omáčku nalijte na maso a nechte ho v něm marinovat minimálně dvě hodiny. Uvidíte, že tak křehké hovězí jste ještě nejedli!

Přidat na Seznam.cz