Zorganizujte svou lednici, řadu potravin není nutné chladit, další stačí umístit na správná místa

V našich ledničkách skladujeme denně velké množství různých potravin. Ovoce a zeleninu, maso, mléčné výrobky či vejce. Vzduch v ledničce cirkuluje a způsobuje vysychání potravin, proto proto musí být většina produktů řádně zabalena. Je tedy důležité, znát podmínky skladování konkrétních potravin.

Různé druhy obalů

Plastové obaly. Ty by měly mít certifikát ke skladování potravin (ikona vidličky). Je mnoho velikostí a variant a tento způsob skladování je jedním z nejoblíbenějších.

Silikonové nádoby jsou vhodné do lednice i mrazáku a hodí se na skladování například čerstvých ryb, ovoce a zeleniny.

Nádoby s vakuovým uzávěrem zaručují delší trvanlivost produktů, chrání jejich výživovou hodnotu a vitamíny. Také nepropouští pachy, jídlo si tedy uchová déle svou vůni.

Plastové sáčky na zip jsou ideální pro skladování v mrazáku.

Voskované papíry či tašky jsou určené k balení ovoce a zeleniny, ne však těch příliš šťavnatých. Hodí se také k uchování sýrů a uzenin, zabrání nadměrnému vysušení.

Hliníková folie (alobal) ochrání potraviny nejen před vlhkostí, ale i světlem a omezí šíření vůně. Je tedy ideální pro ryby, uzeniny a hotová jídla. Pozor, není vhodný ke skladování výrobků obsahujících kyseliny, například citrusy, nakládané okurky. Reakce způsobuje kovovou pachuť. Alobal také není vhodný pro kontakt se solí, mléčnými výrobky a ovocem.

Potravinářská folie také zabraňuje šíření zápachu a osychání. Je vhodná pro balení sýrů či zakrytí hotových jídel. U zeleniny a ovoce však hrozí rychlý vznik plísně.

Skleněné, keramické a porcelánové nádoby jsou bezpečné a s potravinami nijak výrazně nereagují. Pozor, aby byly důkladně umyté.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Které potraviny by se neměly chladit vůbec?

To se týká hlavně některých druhů ovoce a zeleniny. To jsou mimo jiné rajčata, dýně, okurky, cukety, lilky, papriky, luštěniny, brambory, exotické ovoce: mango, pomeranče, banány, citrony. Také chleba nepatří do lednice, je pak dříve tuhý a může zatuchnout. U výrobků šťavnatých až mokrých je vysoká pravděpodobnost rychlého vzniku plísně. Oleje – olivový, slunečnicový, řepkový, nechejme také raději ve spíži.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Další tipy pro skladování v lednici

  • Výrobky s kratší dobou trvanlivosti nechávejte v popředí. Nezapomenete na ně a zbytečně se vám nezkazí. Data trvanlivosti pravidelně kontrolujte.
  • Hotová jídla a syrové maso by neměly být hned vedle sebe.
  • V mrazáku skládejte potraviny těsně k sobě. Naopak v lednici by měl být mezi produkty prostor, aby mohl vzduch cirkulovat.
  • Nikdy nedávejte do lednice jídlo, které je ještě horké.
  • Výrobky s intenzivními pachy důkladně zabalte, aby zbytek potravin neabsorboval jejich pach.
  • Potraviny v již jednou otevřené plechovce brzy získají kovovou pachuť, raději je uskladněte třeba do krabičky.
  • Vejce neumývejte. Skořápka obsahuje přírodní mikroorganismy, které vejce chrání.
  • Již rozmrazené produkty už podruhé do mrazáku nedávejte.
Přidat na Seznam.cz