Přírodní zázrak z babiččiny zahrádky: černý rybíz zatočí s infekcí a postaví zpátky na nohy

Meruzalka, smrdlenka, ale také smradinka, pod takovými přízvisky také známe černý rybíz, který dříve nechyběl pro své léčebné účinky na žádné zahradě. Jedněmi milován, druhými pro svůj typický zápach nenáviděn, každému však pomohl na nohy v případě nachlazení. Proč bychom měli konzumovat černý rybíz i dnes? Je především zdravou vitamínovou bombou obsahující více vitamínu C než citrusy, léčí z viróz, ale pomáhá i při vysokém tlaku nebo šerosleposti. Černý rybíz je prostě zázrak ze zahrádky!

Zdroj obrázku: Freepik

Denní dávka vitamínu C ve stogramové porci

Černý rybíz patří z pohledu odborníků mezi české superpotraviny, protože obsahuje nejvíce vitamínu C ze všech pěstovaných plodin na zahradě. Ve 100 gramech ovoce se dle odrůdy nachází 150 až 260 mg vitamínu C, jedna hrstička těchto bobulí tak zajistí denní přísun tohoto důležitého vitamínu, který udržuje obranyschopnost těla a ovlivňuje vitalitu. Pro představu obsahuje třikrát více vitamínu C než citrón, proto by neměl chybět ve smoothie nebo v bílém jogurtu k snídani.

Lékem při infekcích i revmatismu

Naše babičky používaly černý rybíz především při různých virózách nebo infekcích horních cest dýchacích. Podporuje detoxikaci střev, dokáže likvidovat bakterie i plísně v těle. Vzhledem k obsaženému rutinu velmi dobře působí na snižování krevního tlaku a zlepšení stavu krevních cév, efektivně působí při křečových žilách, artritidě nebo revmatismu. Denní konzumace černého rybízu napomáhá regenerovat unavené oči z modré obrazovky a je výtečným lékem při šerosleposti. Působí i na kožní potíže nebo při nadměrném vypadávání vlasů.

Zdroj obrázku: Freepik

Přírodní životabudič při vyčerpání

Z černého rybízu lze snadno vyrobit šťávu, která pomáhá léčit migrény i trávicí obtíže, především však umí dodat energii vyčerpanému tělu po nemoci. Černé bobule obsahují celé spektrum přírodních flavonoidů, které napomáhají vylučovat z těla toxické látky a volné radikály způsobující rakovinné bujení. Díky černému rybízu můžete dokonce omládnout, a to pouze pitím čaje z plodů třikrát denně. Příprava je snadná, stačí dát svařit 2 lžičky bobulí s hrnkem vody a nechat 15 minut louhovat, poté pít během dne.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-black-currant
Přidat na Seznam.cz