Potraviny V Lednici

Správné skladování udrží zeleninu a ovoce déle čerstvé. Ne všechny druhy patří do lednice

Sezona dobrého ovoce je tady. Určitě všichni si užíváme chuť sladkých jahod, třešní a mnoha jiného ovoce. Jenže ne vždy koupíme takové množství, které dokážeme okamžitě sníst. Většinou nám nějaké ovoce a zelenina zbyde a bez mrknutí oka je vložíme do lednice. Přemýšleli jste někdy, zda děláte dobře s uskladněním, nebo spíš podporujete rychlé hnití?

Jaký druh ovoce a zeleniny nedávat do ledničky?

Když si donesete zeleninu a ovoce z obchodu, kam je dáte? Samozřejmě do ledničky, dělá to tak každý. Ovšem ne všechny druhy ovoce a zeleniny je dobré umístit do lednice. Jedná se především o exotické ovoce a zeleninu, které opravdu nemají co dělat v chladu. Rajčata jsou na tomto seznamu také. Dále to jsou banány, avokádo, mango, pomeranče, ananas, meruňky, broskve, nektarinky, vodní meloun, papája, limetky, citrony, fíky, mrkev, okurky a také česnek.

Mohlo by vás zajímat:  Počet klíšťat na zahradě zredukuje pravidelné stříhání rostlin, bariéra ze štěrku a speciální postřik
Zdroj obrázku: Freepik

Jaké ovoce a zelenina naopak do ledničky patří?

Takzvané lesní ovoce, jako jsou maliny, ostružiny, borůvky, rozhodně do lednice dejte. Mezi další patří švestky, třešně, brokolice, květák, kukuřice, pažitka, hlávkový salát, houby, ředkvičky, kapusta, celer, cuketa, pórek a papriky. Tyto druhy zeleniny a ovoce můžeme bez obav umístit po přinesení domů do ledničky.

Houbička v šuplíku

Možná jste o tom ještě neslyšeli, ale je velmi výhodné, pokud do ledničky či do nádoby, ve které ukládáte zeleninu a ovoce, umístíte čistou a novou houbičku. Pohltí přebytečnou vlhkost a ochrání produkty před rychlou zkázou, jako je hniloba. Podobného efektu dosáhnete pouhou papírovou utěrkou či jedlou sodou v misce.

Mohlo by vás zajímat:  Před zimou potřebuje zahradní náčiní dobře vyčistit a uskladnit

Přístup ke vzduchu

Ovoce a zelenina, které jsou hnojeny látkami na bázi dusíku, by měly být umístěné na vzduchu. Rozhodně je nedávejte do sáčku či folie, protože tímto způsobem vytvoříte prostředí pro vznik škodlivých dusitanů. Ty se rychle mění na karcinogenní dusitany.

Zdroj obrázku: Freepik

Nejlepší způsob uskladnění

Špatné jsou i plastové neprodyšné nádoby. Například brambory skladujte v plátěných pytlích nebo dřevěných bednách, mrkev v košíku přikrytou tkaninou, cibuli v papírovém sáčku a na tmavém místě. Bílé a červené zelí umístěte do pytlů s otvory a dýně do jednoho plátěného pytlíku. Papriku dejte co nejvíce na vzduch, stačí nádoba bez víka.

Mohlo by vás zajímat:  Jablečný ocet ocení především ženy. Domácí maska rozzáří pleť a posílí vlasy

Prodloužení životnosti salátu

Ihned po zakoupení salátu ho vložte alespoň na pět minut do studené vody. Poté důkladně list po listu umyjte studenou vodou. Jemně otřete pouze papírovou utěrkou. Salát natrhejte a připravte si nádobu a papírové utěrky. Nádobu vyložte utěrkou a dejte na ni pár listů salátu, poté dejte opět utěrku a opět salát. Tak pokračujete. Horní část musí být utěrka. Takto udržíte potřebnou vlhkost a čerstvost salátu.

Zdroj: https://www.eatingwell.com/article/286048/the-best-way-to-store-fruits-and-veggies/
Přidat na Seznam.cz