Women Hands Holding Kohlrabi Autumn Harvest Healthy Organic Food Concept Woman Choosing Fresh Vegetables Measuring Grocery Store

Při výběru rané zeleniny se vyplatí sledovat několik faktorů

Raná zelenina je název používaný pro první zeleninu období jara, která ale není většinou pěstovaná na polích, ale ve sklenících. Právě tyto skleněné konstrukce vytváří podmínky pro dřívější pěstování zeleniny, když je venku ještě například moc velká zima a plodiny by tak mohly umrznout. Raná zelenina má svoje výhody i nevýhody. Právě ty se dozvíte v tomto článku.

Skleníková versus venkovní zelenina

Mezi zeleninou ze skleníků a zeleninou z polí je větší rozdíl, než by se vám mohlo na první pohled zdát. Kromě povrchových vlastností, jako je například ne tak výrazná vůně, je rozdíl i v obsahu živin a jiných (občas i mírně škodlivých) složek. Na tyto změny mají vliv vlastnosti půdy, omezený příjem slunečního záření či použití hnojiv a postřiků proti škůdcům.

Mohlo by vás zajímat:  Blahodárné účinky řapíkatého celeru na lidský organismus překvapí i zkušené lékaře
Zdroj obrázku: Freepik

Ve využití hnojiv je poměrně zásadní rozdíl

Při skleníkovém pěstování se používá daleko větší množství hnojiv, a to hlavně těch dusíkatých. Dusíkatá hnojiva mají pozitivní účinek na úrodu a celkové prospívání rostliny. Zároveň může být jejich nadužívání pro určité skupiny nebezpečné. A proč? Některé druhy zeleniny mají schopnost v sobě dusík ukládat a nadměrný obsah tohoto prvku v potravě je pro člověka nebezpečný. Zelenina, která dusík váže, jsou třeba ředkvičky, pažitka či hlávkový salát. Naopak rajčata a okurky tuto vlastnost nemají.

Mohlo by vás zajímat:  Uskladněte dobře úrodu zeleniny a ovoce, vydrží po celou zimu

Vysoký obsah dusíku je nebezpečný zejména pro děti do tří let, seniory, lidi s alergiemi či jinými autoimunitními onemocněními nebo jedince s problematickým trávicím traktem.

Jak vybrat správnou jarní zeleninu

Určitě se vyhněte nadměrně velkým kouskům. I když se mohou zdát lákavé, u rané zeleniny je to indikátor využití velkého množství hnojiv. Volte tak raději průměrné kousky. Také se zaměřte na celkový vzhled plodů. Saláty či pažitka by měly být křupavé, a nikoliv povadlé. Vyhněte se taky kouskům se zvláštním zbarvením. Na zelenině by se neměly vyskytovat žluté či jiné skvrny.

Zdroj: https://www.naturefresh.ca/how-to-pick-freshest-vegetables/
Přidat na Seznam.cz