1312

Čerstvost chleba prodlouží řapíkatý celer přidaný do sáčku

Asi není žádným překvapením, že chléb patří k nejoblíbenějšímu pečivu v domácnosti. První zmínky o chlebu pochází z roku 10 000 př. n. l., ale jeho tvar spíše připomínal placku. Kváskový chléb se objevil v Egyptě okolo roku 6 000 př. n. l. Vydrží mnohem déle čerstvý než rohlíky. Nicméně ani chleba není v tomto směru nesmrtelný a po pár dnech začne ztrácet svou čerstvost, křupavost a tvrdne. Abyste nemuseli kupovat chleba každý třetí den, existuje jednoduchý trik vedoucí k prodloužení jeho čerstvosti.

Prodloužení čerstvosti

Trik spočívá ve vložení chleba do igelitového sáčku společně s jednou zeleninou. Stačí do sáčku vložit stonek řapíkatého celeru a igelit dát přes noc do lednice. Ráno si tak budete moci vychutnat stále čerstvý chleba. Celer pomáhá udržet chleba v kondici a zároveň ho chrání před tvorbou plísní. Jestli nepatří celer mezi vaše oblíbené potraviny, zkuste jej nahradit kouskem jablka. Jablko má podobné účinky jako právě celer. Stačí ukrojit půlku jablka a vložit jej společně do igelitu s chlebem a následně do lednice. Tento způsob můžete aplikovat také na rohlíky.

Mohlo by vás zajímat:  Šálek čaje příjemně zahřeje, dva oblíbené druhy ale také pomohou zhubnout
2148544721
Zdroj obrázku: Freepik

Využijte ho jako topinku nebo chleba ve vajíčku

Starší chleba nemusíte vyloženě vyhazovat. I když není čerstvý, hodí se na přípravu některých pokrmů. Skvělý je především pro přípravu topinek nebo oblíbeného obalovaného chleba ve vajíčku. Tyto pokrmy jsou skvělým způsobem, jak zachránit chléb, a potěšíte tak i své chuťové buňky. Jak ale zachránit starý chléb, aniž byste si z něj udělali topinku nebo chleba ve vajíčku?

Zachraňte starý chleba

Postup zní následovně. Nalijte vodu do hrnce a přiveďte ji k varu. Nahoru položte síto a do něj chleba. Nechte působit teplo několik minut, aby se chleba nahřál. Další způsob spočívá v namočení starých rohlíků nebo chleba v dostatečném množství vody a v následném vložení na pánev. Zakryjte pánev pokličkou a nastavte nízkou teplotu. Pečivo nechte na pánvi 2–3 minuty a pravidelně ho otáčejte.

Mohlo by vás zajímat:  Roztomilá kuna dokáže napáchat velké škody nejen doma. Vyžene ji hluk nebo zvířecí chlupy

Máte-li celý bochník chleba, stačí ho zabalit do alobalu a vložit do předehřáté trouby na 150 °C. Chleba nechte péct v troubě zhruba 10–15 minut. Jako poslední metodu lze využít papírové utěrky. Ty namočte ve vodě, obalte chléb a pečte 10–15 minut.

Zdroj: https://www.greenbeeswrap.com/news/the-science-behind-using-celery-to-keep-bread-fresh/
Přidat na Seznam.cz