Cervena Repa

Červenou řepu lze připravit na mnoho chutných způsobů, díky kterým si uchová ty nejlepší živiny

Jestli budete vědět, jak na to, červená řepa si uchová všechny nutriční hodnoty, které vašemu tělu dodají to, co potřebuje. Řepu si můžete připravit několika skvělými způsoby, poradíme vám, jak na to. Uvidíte, že si tuto zeleninu zamilujete.

Řepu zkuste raději upéct než uvařit

Pokud řepu vložíte do trouby a upečete, uchová si mnohem více živin a vitaminů, než když ji obyčejně uvaříte. Nejlepší je péct ji zabalenou v hliníkové fólii, protože šťáva nebude nikam téct. Šťáva z červené řepy je skvělým přírodním potravinářským barvivem. Můžete ji smíchat například s těstem na knedlíky nebo rýží a získáte tak barevný pokrm, který bude bavit především děti.

Mohlo by vás zajímat:  Nová sezóna zavařování před námi. Několik tipů, jak to zvládnout bez stresu
Zdroj obrázku: Freepik

Syrovou řepu můžete použít také k přípravě boršče. Slanou vodu nalijte na plátky červené řepy, přidejte nové koření a několik stroužků česneku. Nakonec odložte na teplé místo, kde nebude průvan. Z řepy si můžete připravit také salát. Do červené řepy přidejte citronovou šťávu nebo trochu kyseliny citronové. Chuť červené řepy díky tomu zesílí. Jestli ji chcete zamrazit, ještě předtím ji upečte nebo povařte, bude se vám s ní potom lépe pracovat.

Řepa je zdravá zelenina, kterou můžete použít i na zdravotní problémy

Řepa dokáže tělo zbavit toxinů, zánětů a také účinně pomáhá s bojem proti rakovině. Snižuje krevní tlak a její další živiny ocení i ostatní orgány v těle. Pokud ji použijete do polévky, získáte jasnou červenou barvu. Mnoho lidí červenou řepu nemusí, protože ji zná pouze jako nakládanou potravinu.

Mohlo by vás zajímat:  Ovocné a zeleninové koktejly jsou nejlepší svačinkou: nakopnou energií, zaženou hlad a pomůžou zhubnout
Zdroj obrázku: Freepik

Její využití je ale mnohem širší. Můžete si uvařit exotickou mungo polévku s řepou, batáty a quinoou. Věříme, že se stane vaší oblíbenou. Kromě klíčků mungo ji můžete zkombinovat také s čočkou nebo hráškem. Milovníci luštěnin tak budou nadšeni možnostmi využití červené řepy. Řepa se přidává hlavně do polévek, ale zeleninové saláty budou skvělým lehkým obědem nebo večeří, pokud se je rozhodnete obohatit právě řepou.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods/beetroot
Přidat na Seznam.cz