Při skladování salátu děláme velkou chybu, kvůli které uhnívá. Udržet ho čerstvý přitom lze díky této známé tekutině

Salát rozhodně není jídlem jenom pro vegetariány. Díky mnoha různým druhům salátů lze vytvořit velmi chutné jídlo. Salát však lze využít i jako oblohu k jídlu, nebo jako doplněk různých baget a sendvičů. Kdykoliv si ho však přineseme z obchodu, nebo ze zahrádky, uděláme jednu velkou chybu, kvůli které jeho kvalitu a čerstvost zbytečně znehodnocujeme.

Salát uchováváme špatně

Většina lidí, když si domů přinese salát, tak dělá to stejné. Mnohdy ho ponechají v igelitovém sáčku nebo obalu a dají ho do lednice. Už to samo o sobě není vhodný postup, jelikož v sáčku se může salát vlivem změn teplota takzvaně zapařit. Zvýšená vlhkost napomůže vzniku plísní a trvanlivost salátu se následně opravdu velmi výrazně zkracuje.

Mohlo by vás zajímat:  Superpotravina z podzimní zahrady: arónie nastartuje imunitu, a dokonce prodlouží život

I když se ale ze sáčku vybalí, tak stále není vyhráno. Obvykle není dodržena ani správná teplota skladování, ani to, že salát potřebuje v lednici prostor a přísun čerstvého vzduchu. V moderních lednicích tak lze využít speciální přihrádky na zeleninu, které pomohou s vytvořením správných podmínek. Ani to ale není úplně dokonalé skladování.

Zdroj obrázku: Freepik

Salát patří do vody

I když se to mnohým nezdá, tak salát patří do vody. Ideální navíc je, abychom salát získali i s částí kořenového systému. Právě ta se poté do vody ponoří, do hloubky několika centimetrů. Salát tak lze skladovat dle velikosti, například v hrnku nebo sklenici, ale i v různých miskách. V těch by měl být vždy dostatek vody, kterou je na místě každý den měnit za čerstvou.

Mohlo by vás zajímat:  Skutečné složení krabích tyčinek překvapí nejednoho gurmána. Ne všechny patří do zdravého jídelníčku

Salátu tato metoda prospěje nejenom v tom smyslu, že vydrží déle čerstvý, ale některé druhy salátů dokonce zvládnou i to, že umí ve vodě částečně růst. Správným skladováním tak prodloužíme jak životnost salátu, tak získáme i pár čerstvých lístků navíc. Jak budou následně využity už je na každém, ale je třeba pamatovat, že i když milujeme maso, zelenina by na našich talířích také neměla chybět. Hlavně pro její zdraví.

Zdroj: Life Hacks
Přidat na Seznam.cz