Eggs 1510449 1280

Po dlouhé zimě tělo potřebuje příval nové energie. Nejlépe ji doplní jednoduché superpotraviny

Po zimě se mnoho žen, ale i mužů potýká s potížemi ve formě špatných vlasů, slabostí, ale i s únavou. Možná máte i sníženou imunitu a nemáte moc náladu. Takový zvrat většinou přichází v dubnu, kdy se tělo potýká s největšími změnami. Proto převážně v takovém období je třeba dbát na to, co si dopřejete přes den k jídlu. Dejte si ty nejlepší potraviny, abyste se cítili dobře.

Zdroj obrázku: Freepik

Klíčky

Kupovaná zelenina, respektive ta skleníková, je udržovaná pesticidy a jinými chemickými látkami. Není tedy extrémně zdravá. Ranná zelenina, jako jsou ředkvičky a saláty vypěstované doma ve skleníku, bude jistě zdravější, ale nebude obsahovat tolik vitamínů, co její sezónní nástupce. Proto bude dobré sáhnout po klíčcích. Obsahují velké množství vlákniny, nukleové kyseliny či minerály jako hořčík, měď, draslík a železo. Také jsou bohatým zdrojem vitamínu C, který je důležitý proti únavě. Vyzkoušet můžete řeřichu, ale i klíčky z mungo fazolí či jiných luštěnin. Klíčky lze koupit v obchodě, ale většinou se kvůli špatným podmínkám při převozu zapaří, a nám tak mohou způsobit zažívací potíže, proto bude lepší, když si je jednoduše vypěstujete doma.

Mohlo by vás zajímat:  Kompost vytvoří přírodní hnojivo a pomůže využít organický odpad

Pažitka

Pažitka roste již na konci dubna skoro v každé zahradě. Rozhodně se vyplatí tuto vynikající bylinu pěstovat. Již staří Římané ji oceňovali pro její blahodárné účinky na zdraví. Řešili díky ní bolesti v krku, ale i potíže s močením. Pažitka má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Obsahuje značné množství vitamínu A a C. Pažitku umyjte a nakrájejte či nastříhejte na celozrnný chléb natřený přepuštěným máslem. Dále ji můžete přidat do polévky, ale ne do vařící. Také se hodí do pomazánek nebo do vajíček.

Mohlo by vás zajímat:  Úklid květinové domácnosti: Jak udržet čistotu a pořádek mezi zelení
Zdroj obrázku: Pixabay

Vejce

Je dobré si vejce dopřát po celý rok a na jaře jim věnovat větší pozornost. Vejce obsahují vitamíny A, E, D a B. Najdeme v nich také velké množství bílkovin. Vejce mají jen málo kalorií, takže se jich rozhodně nebojte, i když držíte dietu. Je třeba dodat, že se vejce řadí mezi superpotraviny, které mají pro tělo dokonalé účinky. A pokud jste slyšeli, že vejce zvyšuje cholesterol, nebojte se této informace. Pokud si dopřejete jedno nebo dvě vejce každý den, rozhodně vám to neublíží.

Zdroj: https://www.foodnetwork.com/fn-dish/recipes/2018/03/9-things-you-need-to-eat-this-spring
Přidat na Seznam.cz