Potraviny V Lednici

Plýtvání jídlem je alarmující, velká část potravin přitom lze zachránit jednoduše správným uskladněním

Každá potravina má své místo v ledničce, na kterém se nebude kazit, vydrží dlouho čerstvá a navíc nebude absorbovat pachy jiných surovin. Představíme hlavní pravidla pro správné skladování potravin, protože mnoho lidí dělá chyby, kvůli kterým se pak potraviny zbytečně vyhazují.

Některé potraviny bude nutné přendat do jiného obalu

Pokud si v obchodě koupíte balené maso, je vhodné ho po otevření zabalit do papíru. Pokud ho vrátíte do igelitového sáčku, bude se mnohem rychleji kazit. Sýry byste naopak neměli skladovat v uzavřených nádobách, protože potřebují dýchat. Zůstanou tak déle čerstvé. Můžete si zakoupit misky, které mají nastavitelný otvor uprostřed a jsou vhodné právě na sýry. Bílé sýry dejte do skleněné nádoby nebo misky, tam vydrží o mnoho dní déle.

Mohlo by vás zajímat:  Tři tipy pro domácí hnojivo, které podpoří orchideje v růstu i kvetení
Zdroj obrázku: Freepik

Kysané zelí je další položka, na kterou je dobré si dát pozor. Pokud jste si ho koupili v plastovém kelímku, dejte ho do sklenice, kterou pečlivě zašroubujte. Můžete ho vložit také do skleněné misky a přikrýt talířem. Kyselé produkty mohou s plasty reagovat a do vašeho těla by se dostala spousta škodlivin.

Je dobré uschovávat potraviny na správném místě

Vejce, jogurty nebo uzeniny dejte vždy na horní nebo prostřední polici v ledničce. Teploty jsou právě pro tyto druhy potravin nejlepší, protože se pohybují mezi 4 až 8 stupni. Čerstvé maso nebo ryby dejte do spodní police, ještě nad šuplíky s ovocem a zeleninou. Je to nejchladnější místo v ledničce a maso vydrží o něco déle čerstvé.

Mohlo by vás zajímat:  Správně vybrané hnojivo udrží domácí rostliny spokojené, odvděčí se krásnými květy i bujným růstem
Zdroj obrázku: Freepik

Potraviny, které budete potřebovat nejdříve, byste měli uložit na místo, které pro vás bude po otevření chladničky nejdostupnější. Máslo, sýry i uzeniny by měly být mimo okraje polic. Pokud si nejčastěji používané suroviny dáte do blízkosti dveří, zkrátíte tím dobu, kdy je lednička otevřená, a tím pádem ušetříte na energiích. Kupujte vždy jen potraviny, které opravdu sníte, abyste je nemuseli vyhazovat.

Zdroj: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/HealthyLiving/food-safety-and-storage
Přidat na Seznam.cz