Mixed Peppercorns Plate With Red Pepper Side View White Wooden Grunge Wall

Pepř nechybí v žádné kuchyni, o jeho zdravotních přínosech ovšem málokdo ví

Mezi základní koření v každé kuchyni patří sůl, pepř a červená paprika. O soli se sepsalo mnoho studií a odborníci mnohdy doporučují solit s mírou. Jak je to ale s pepřem? Může nám velká dávka pepře uškodit? Má pepř také vedlejší účinky, nebo jej můžeme používat bez rozmyslu?

Zdravotní vlastnosti pepře černého

Pepř samotný prošel jen málo výzkumy. Mnoho z nich ale ukazuje, že je pepř černý velmi zdravý. V pepři je totiž obsažena sloučenina jménem piperin, která je silným antioxidantem. Antioxidanty obecně v těle bojují s nežádoucími látkami, které se do lidského organismu dostanou. Piperin má také protizánětlivé vlastnosti a právě díky němu pepř chutná velmi štiplavě.

Mohlo by vás zajímat:  Vyžeňte otravný hmyz ze svého domova. Pomohou květiny i oblíbené bylinky

Možné vedlejší účinky pepře

Asi jako u všech potravin také u pepře platí, že nadměrná konzumace může mít vedlejší negativní účinky. Jedním z nich je podráždění žaludku. Látky obsažené v pepři totiž naruší sliznici žaludku. Pokud pepř nejen konzumujeme, ale také se ho nadýcháme, můžeme si poškodit sliznice nosu a nosohltanu. Proti tomu se naše tělo brání typickým kýcháním. Některý organismus si může proti pepři vytvořit silnou alergii.

Zdroj obrázku: Freepik

Alternativy černého pepře

Který pepř je pro naše tělo nejzdravější a nejméně dráždivý? Na trhu nalezneme mnoho druhů pepře. Mezi nejznámější patří černý, bílý, červený nebo pepř zelený. Exotičtější druhy jsou například pepř kajenský či pepř citronový. Některé z uvedených odrůd jsou ve srovnání s černým pepřem méně štiplavé – například pepř bílý – jiné zase dokážou pálivostí předčít i některé chilli papričky.

Mohlo by vás zajímat:  Superpotraviny tělu prospějí, není ale nutné kupovat exotické chuťovky. Lokální suroviny mají co nabídnout

Kajenský pepř versus černý pepř

Rozdíly mezi těmito dvěma pepři jsou jasné. Pepř černý obsahuje vyšší obsahu manganu, vitamínu K a vápníku. Mědi tento pepř oproti kajenskému obsahuje až 4× více! Na rozdíl od něj je pepř kajenský bohatší na vitamín A, E, C a také na vitamíny z řady B.

Zdroj: https://pharmeasy.in/blog/14-health-benefits-of-black-pepper-and-recipes/
Přidat na Seznam.cz