Pepř nechybí v žádné kuchyni, o jeho zdravotních přínosech ovšem málokdo ví

Mezi základní koření v každé kuchyni patří sůl, pepř a červená paprika. O soli se sepsalo mnoho studií a odborníci mnohdy doporučují solit s mírou. Jak je to ale s pepřem? Může nám velká dávka pepře uškodit? Má pepř také vedlejší účinky, nebo jej můžeme používat bez rozmyslu?

Zdravotní vlastnosti pepře černého

Pepř samotný prošel jen málo výzkumy. Mnoho z nich ale ukazuje, že je pepř černý velmi zdravý. V pepři je totiž obsažena sloučenina jménem piperin, která je silným antioxidantem. Antioxidanty obecně v těle bojují s nežádoucími látkami, které se do lidského organismu dostanou. Piperin má také protizánětlivé vlastnosti a právě díky němu pepř chutná velmi štiplavě.

Možné vedlejší účinky pepře

Asi jako u všech potravin také u pepře platí, že nadměrná konzumace může mít vedlejší negativní účinky. Jedním z nich je podráždění žaludku. Látky obsažené v pepři totiž naruší sliznici žaludku. Pokud pepř nejen konzumujeme, ale také se ho nadýcháme, můžeme si poškodit sliznice nosu a nosohltanu. Proti tomu se naše tělo brání typickým kýcháním. Některý organismus si může proti pepři vytvořit silnou alergii.

Zdroj obrázku: Freepik

Alternativy černého pepře

Který pepř je pro naše tělo nejzdravější a nejméně dráždivý? Na trhu nalezneme mnoho druhů pepře. Mezi nejznámější patří černý, bílý, červený nebo pepř zelený. Exotičtější druhy jsou například pepř kajenský či pepř citronový. Některé z uvedených odrůd jsou ve srovnání s černým pepřem méně štiplavé – například pepř bílý – jiné zase dokážou pálivostí předčít i některé chilli papričky.

Kajenský pepř versus černý pepř

Rozdíly mezi těmito dvěma pepři jsou jasné. Pepř černý obsahuje vyšší obsahu manganu, vitamínu K a vápníku. Mědi tento pepř oproti kajenskému obsahuje až 4× více! Na rozdíl od něj je pepř kajenský bohatší na vitamín A, E, C a také na vitamíny z řady B.

Zdroj: https://pharmeasy.in/blog/14-health-benefits-of-black-pepper-and-recipes/
Přidat na Seznam.cz