Společnost Mondelēz International rozšiřuje v České republice svůj program udržitelného pěstování pšenice nazvaný Iniciativa Harmony. Meziročně se do něj zapojili další pěstitelé z Čech a Moravy. Z jejich pšenice v letošním roce vznikne více než 30 tisíc tun mouky, kterou následně výrobní závody společnosti v Opavě, Lovosicích a Mariánských Lázních zpracují do svých sušenek a oplatek. Čeští spotřebitelé se s logem Iniciativy Harmony setkávají na výrobcích BeBe Dobré ráno nebo Brumík.
Při domácí výrobě džemů a „marmelád“ je jejich tvůrcům jasné, kolik ovoce a cukru do nich použili. Zjednodušeně lze říci, že čím víc ovoce džem obsahuje, tím je kvalitnější. Spotřebitelská organizace dTest prozkoumala, jak kvalitní jsou ty kupované. Nezávislý test meruňkových zavařenin odhalil velké rozdíly v obsahu ovoce včetně klamavých informací na obalu. Ze široké nabídky džemů si dTest posvítil na jednodruhové, čistě meruňkové výrobky.
Během prázdnin jsme si zvykli, že se v obchodech a na trzích objeví první meruňky z Moravy. Lákají nás svojí příjemnou vůní a sladkokyselou chutí. Meruňky se do Evropy dostaly přes Arménii, kde existuje více než 50 jejich odrůd. Aby bylo ovoce opravdu plné chuti, potřebuje teplo a dostatek slunce. V našich podmínkách je meruňka hojně ohrožována jarními mrazy pro svoji brzkou klíčivost. Zahrádkáři proto stromek vysazují blízko zdí na jižní straně.
Při nákupech v supermarketu, ale často i ve specializovaných obchodech s ovocem a zeleninou asi často lomíte rukama. V regálech jsou obvykle jen nedozrálé kousky ovoce, ale i zeleniny. Obchodníci totiž záměrně kupují ovoce, které ještě není tak úplně zralé, aby jim na pultech déle vydrželo. A to, které dozrát stihne, byť k tomu nemá v klimatizovaném obchodě bez přirozeného slunečního svitu ty nejlepší podmínky, rychle mizí.
Ať nakoupíte zeleninu a ovoce kdekoliv, zřejmě čekáte, že domů přinesete totéž. Spotřebitelská organizace dTest se proto zaměřila na ověření kvality ovoce a zeleniny zakoupených ve stejný den na tržišti, v supermarketu, diskontní samoobsluze a večerce. Aby bylo srovnání zajímavější, připojila k testování i vzorky zakoupené v německém Lidlu. Výsledek testu potvrdil, že za lepší kvalitu si musíte připlatit. Do testu byly konkrétně vybrány salátová okurka, mrkev, ledový salát, rajčata, červená jablka a jahody. „Testování a nákup vzorků proběhly podle přesně daných pravidel.
Většina ovoce a zeleniny pocházející z velkoobjemového zemědělství je napuštěna pesticidy. K jejich odstranění pouhé omytí vodou nepostačí, tyto prostředky totiž nejsou rozpustné ve vodě. Existují však účinné způsoby, které zabrání tomu, aby se tyto chemikálie dostaly do těla. Hrozbu představují také přípravky přírodního původu. Mohou obsahovat bakterie či jiné parazity, které pro naše zdraví představují potenciální hrozbu. Těch se můžeme účinně zbavit některým z následujících způsobů. Jedním z nejúčinnějších přípravků, které jsou běžně k dostání, je ocet.
Sklidíte-li větší množství jablek či hrušek, a rozhodnete se pro jejich uschování, je důležité držet se několika pravidel. Ideální jsou prostory, které jsou dobře větratelné, chladné, ale bez mrazu. Na místě je také zamezit vniknutí hmyzu či hlodavců. Neméně důležité je očištění jednotlivých kusů ovoce. Jaké další kroky je důležité dodržet, chcete-li přes zimu uchovat jablka a hrušky jako živé? Prostředí V prostorech, ve kterých se k úschově ovoce chystáme, je důležité provést vydezinfikování.
Kdysi nedostatkové banány si dnes můžeme dopřávat každý den. Navíc jsou mnohem levnější než tuzemské ovoce, přestože jsou k nám dovážené z druhého konce světa. Kromě toho, že jde o výživné a zdravé ovoce, však mají banány také řadu dalších využití, které vám představíme v našem dnešním článku. Zvlhčí pleť Zapomeňte na drahá značková pleťová mléka s tou či onou vzácnou přísadou. Obyčejný banán vaší pleti udělá stejně dobře, ne-li dokonce lépe.