Výtečné mandarinky doplní vitaminy v zimním období v několika druzích podle chuti

Mezi tradiční zimní ovoce patří pomeranče, banány a hlavně mandarinky. V našich zeměpisných podmínkách se sice příliš nepěstují, ale listopad, prosinec a leden jsou měsíce, kdy vrcholí dovoz tohoto oblíbeného ovoce pocházejícího ze subtropů. Mandarinka je dokonce jedním ze tří původních citrusů, ze kterých byly postupně vyšlechtěny desítky druhů citrusových plodů moderního světa. Základní vlastnosti Nikoho asi nepřekvapí, že mandarinka patří mezi velmi bohaté zdroje vitaminu C (jako všechny citrusy).

Vaječné ovoce nahradí cukr, přitom podporuje spalování tuků a působí jako antidepresivum

Pouteria campechiana je ovoce, které pochází ze Střední Ameriky, ale hojně se pěstuje také v Asii. Někdy se mu lidově říká vaječné ovoce, a to právě pro jeho žlutou barvu, která připomíná vaječný žloutek. Na první pohled vypadá jako paprika, ale ve skutečnosti se jedná o ovoce se sladkou chutí, která se někdy přirovnává k vaječnému likéru. Obsahuje mnoho cenných látek, jako je vápník, fosfor, železo, vitamín B, poměrně hodně vitamínu C a karoten.

Obyčejné, a přitom výživné ovoce plné cenných látek. Dopřejme si jablko každý den

Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí. Lidové pořekadlo napovídá, že pravidelná konzumace všem velmi dobře známého ovoce může přispět k prevenci mnoha chorob, mimo jiné i Alzheimerovy choroby nebo demence. Ačkoliv se o tom moc nemluví, jablka se pyšní spoustou zdravotních benefitů.  Dle výzkumu, jehož výsledky byly zveřejněny britským zpravodajským serverem Daily Mail, lze vědecky prokázat velmi pozitivní dopad pravidelné konzumace jablek na lidský organismus.

Nenechte se odradit jeho hořkou chutí, toto ovoce je vitaminová bomba

Chutnají trochu nahořkle, což ne každému vyhovuje. Zároveň jsou zásobárnou pořádné dávky vitaminu C. Grapefruit patří mezi běžně dostupné citrusy, které seženeme v každém supermarketu. Odborníci vyzdvihují zdravotní benefity, se kterými vás nyní seznámíme.  Vitaminová bomba Jak jsme už zmínili, vitamin C se v citrusových plodech nachází v hojném množství. Dalším bonusem je obsah vitaminu B9 (neboli kyseliny listové). Oba přispívají k posílení imunitního systému.

Štěpánka: Koupila jsem si BIO ovoce a byla to pohroma, zbyla mi prázdná peněženka a oči pro pláč

Mám několik kamarádek, které nedají dopustit na takzvané BIO potraviny. Některé jsou až tak zfanatizované, že na čem není tato nálepka nebo označení, tak to prostě nekoupí. A samozřejmě jsem musela pravidelně poslouchat povídání o tom, jak je dané ovoce lepší kvality, jak je zdravější a jak je také chutnější. Tak jsem to vyzkoušela Vždy jsem měla o nálepce BIO pochybnosti a myslela si, že je to jenom marketingový tah.

Běžně kupujeme exotické fíky sušené, ale jen ty čerstvé mají neobyčejné vlastnosti superpotravin

Fíky sice neoplývají svou velikostí, ale na úkor své malosti se vyznačují mnohými pozitivními účinky na lidské tělo. Podporují činnost střev a celý trávicí systém. Velmi dobře chutnají sušené fíky, avšak opět platí, že čerstvé ovoce i zelenina má nejvyšší podíl zdraví prospěšných látek. Proto byste neměli konzumovat jen fíky sušené. Zavítejte také někdy do obchodu cíleně pro ty čerstvé. Jaké tělu prospěšné látky fík obsahuje Fíky mají jemnou chuť, která je příjemně sladká.