Cucumbers 3809535 1920

Tajemství bohaté úrody je ukryto v kouzelné bylince, kterou většina zahrádkářů rovnou likviduje

Jedná se o tajnou zbraň zahradníků, kterou si snadno připravíte sami. Kopřivovou kaši velmi dobře znají lidé, kteří chtějí na své zahradě omezit množství chemikálií a zároveň poskytnout pěstovaným i okrasným rostlinám dostatek živin pro bujný růst a ochranu proti škůdcům. Zajímá vás, co všechno můžete zalévat kopřivovým hnojem? Jeho všestranné vlastnosti pomohou mnoha druhům.

Vlastnosti kopřivové kaše

Kopřiva je někdy považována za běžný plevel, ale místo abyste ji na zahradě livkvidovali, lepší ji sbírat a používat k výrobě přírodního hnojiva, jehož účinnost může překvapit i toho nejostřílenějšího zahrádkáře.

Mohlo by vás zajímat:  Plíseň je pro každou pokojovou rostlinu hrozba. Zachrání ji pouze včasný zásah

Přestože přímý kontakt s kopřivou může vést ke vzniku bolestivých puchýřků na kůži, rostlina se v bylinném léčitelství používá již po staletí. Není divu, že se s ní rozhodli lépe seznámit i zahrádkáři. Kopřivový hnůj je vynikajícím zdrojem dusíku, fosforu, hořčíku, železa a vápníku. To jsou složky, které podporují růst plodin, květin a okrasných keřů.

Rajčata patří mezi rostliny, kterým kopřivový hnůj mimořádně prospívá. Má totiž posilující účinek a stimuluje je ke květu, což má za následek solidní úrodu. Šťavnatá a voňavá letní rajčata jsou tak zaručena. Navíc je chrání proti snadno se šířícím chorobám, jako je plíseň šedá a plíseň bramborová. Takto ošetřit rajčata se doporučuje jednou za dva týdny.

Mohlo by vás zajímat:  Změny listů rajčat znamenají problém. Při těchto 6 znacích je namístě ihned zasáhnout
Zdroj obrázku: Pixabay

Pro skvělou úrodu okurek

Zalévání okurek kopřivovým hnojem se doporučuje zejména v počátečním období jejich vegetace. V té době totiž potřebují nejvyšší množství živin pro vývoj rostliny i plodů. Bohužel okurky jsou náchylné k houbovým chorobám. Kopřivové hnojení pomůže vypořádat se s infekcemi a je účinné i proti napadení mšicemi.

Na maliny i jahody

Kopřivová kaše chrání rostliny vůči chorobám a škůdcům a je velmi dobrá pro kondici sezónního ovoce, na které se většina zahrádkářů a labužníků těší po celý rok. Na maliny a jahody je dobré kopřivový hnůj použít brzy na jaře, v polovině června a na přelomu července a srpna. Tak získáte skvělou úrodu.

Zdroj: https://www.gardeningknowhow.com/edible/herbs/nettle/nettle-as-fertilizer.htm
Přidat na Seznam.cz