Flower 276112 1920

Okrasné rostliny dávno nepatří jenom do truhlíků, některé si zaslouží místo v jídelníčku

Rostliny oceňujeme nejen pro jejich krásu a dekorativní efekt, ale v neposlední řadě také pro jejich aromatickou vůni. Zahradní květiny lahodí našim smyslům na jaře i v létě. Vůně a vzhled ale nepatří k jediným přednostem. Věděli jste, že některé rostliny můžete servírovat ve vašem jídelníčku?

Jedlé rostliny se nejčastěji přidávají do salátů, zdobí se s nimi dezerty a oceníte je i při servírování zákusků. Velmi často ale není krása rostlin jejich jedinou předností. Některé květiny nabízejí i prospěšné nutriční látky.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Violka zlepší vaši pleť i vlasy

Mezi nejvýraznější rostliny na jídelníčku patří violka trojbarevná. Jemná květina zkrášluje zahradu u rodinných domů už po dlouhá staletí. Kromě zahrad ji najdete i ve volné přírodě. Violky mají rády louky i hlinité oblasti. 

Mohlo by vás zajímat:  Stačí trocha betonu, igelitové pytle a vznikne dokonalý zahradní chodníček, který by od firem stál majlant

Dlouhodobě se violky používají v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Přidávají se do produktů pro vlasovou a pleťovou péči a vyrábějí se z nich sirupy nebo likéry. Jejich kvality nacházíme především v širokém množství zdraví prospěšných látek:

  • bioflavonoidy,
  • vitamíny,
  • taniny,
  • minerální soli a esenciální oleje.

Violky si snadno připravíte doma. Konzumujte je syrové a přidejte je do salátů a dezertů. Tepelná úprava zvýrazní jejich chuť, ale violky s ní ztratí svůj lesk.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Cuketa není na talíři žádným nováčkem

Cukety dnes patří ke stálicím především ve veganských a vegetariánských jídelníčcích. Tyto rostliny byly ale původně pouze dekorativní díky jejich výrazným květům. Samotná cuketa má nasládlou chuť a obsahuje živiny jako vitamín B, vápník a draslík.

Mohlo by vás zajímat:  7 situací, kdy je nutné strom pokácet

Gastronomické kvality cukety oceníte v kombinaci se sýry nebo rybami jako je losos. Naplňte cukety směsí z kozího sýra, cibule, česneku a doplňte vhodným kořením. Následně zapečte nebo ugrilujte. Před tepelnou úpravou odstraňte velká semena, mohla by zhořknout.

Lahodné překvapení najdete i na vaší zahradě

Poslední z neobjevených tajů zdravé kuchyně jsou sedmikrásky. Tyto drobné rostliny s bílými okvětními plátky najdete volně rostoucí v přírodě i na zahradě. U menších sedmikrásek využijte celou květinu, z větších rostlinek raději otrhejte bílé okvětní lístky.

Mohlo by vás zajímat:  Kontaminovaná zelenina si v Americe vyžádala několik životů. Odborníci bijí na poplach, vláda mlčí

Sedmikrásky pozitivně působí na imunitu a oběhový systém. Pomáhají také při infekcích a zánětech dýchacích cest. Jako dekorace efektně slouží na dezertech a zákuscích, kde vytvoří dokonalou letní výzdobu talíře.

Přidat na Seznam.cz