O svátcích a oslavách naše trávení trpí. Uleví mu známé i méně tradiční metody

Trávení přes Vánoce, Silvestra, ale i jiné slavnostní okamžiky trpí. Přejídáme se, jíme těžko stravitelná jídla a z toho důvodu se cítíme nafouklí, pálí nás žáha, máme průjem a je nám na zvracení. Naštěstí se tyto nepříjemné pocity dají řešit prostředky, které jsou jednoduše dostupné v každé domácnosti. Poradíme vám, jak si v takové situaci poradit a ulevit vašemu zažívání.

Ocet a voda

Pocit těžkosti po těžko stravitelném jídle vyřeší voda a ocet. Použijte nejlépe jablečný ocet, který smícháte se sklenicí teplé vody. Octa použijte jednu polévkovou lžíci. Na doslazení přidejte jednu čajovou lžičku domácího medu. Namíchaná směs usnadňuje trávení tím, že stimuluje vylučování žaludečních kyselin a žluči.

Zdroj obrázku: Freepik

Černý čaj

Šálek černého čaje podporuje vylučování žaludečních kyselin, proto se vám bude lépe trávit. Již po pár minutách se vám uleví. Stejně jako černý čaj působí i zelený čaj. Pokud jste si k jídlu dopřáli ještě pár skleniček alkoholu, rozhodně si dejte černý čaj, bude vhodnější.

Mohlo by vás zajímat:  Po pořádném jídle si trávení zaslouží odlehčit. Zkuste třeba lahodné ovoce

Bazalka

Bazalka je dokonalým kořením. Stimuluje tvorbu trávicích enzymů, takže pokud si ji dopřejete v salátu po těžkém jídle nebo klidně i na samotném mase, bude vám lépe. Má navíc analgetické účinky, uvolňuje svaly střevních stěn, a vy se tak jednoznačně budete cítit lépe. A pokud máte bazalku sušenou, zkuste si z ní uvařit šálek čaje. Pijte ho mírně vychlazený, uleví se vám. Pozor! Takový čaj se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám.

Zdroj obrázku: Pixabay

Kyselé, ale dokonalé

Pokud se cítíte přejedení nebo je vám zle, dopřejte si šťávu z kysaného zelí. Podporuje trávicí enzymy a podpoří fungování střevního prostředí. Doporučujeme vypít sklenici šťávy půl hodiny po jídle. Takové zelí funguje mnohem lépe než kdejaká tableta z lékárny.

Mohlo by vás zajímat:  Nejen Italové, ale i Češi milují bazalku. Sníme jí více než typického českého koření

Švestky

Díky tomu, že si v sezóně švestky zavaříte, si přes zimní období můžete dát jejich šťávu. Během Vánoc jsou švestky dobré jak kompotované, tak i sušené. Podporují pravidelné vyprazdňování a zlepšují trávení. Pro rychlou úlevu si dopřejte tuto směs: zalijte 13 sušených švestek půl šálkem vroucí vody, nechte přes noc louhovat a ráno slijte ovoce a dejte ho do bílého jogurtu. Obě suroviny vložte do mixéru a přidejte dvě sklenice jablečného džusu. Mixujte, a jakmile vám vznikne hladká hmota, dejte si dvě lžíce na lačný žaludek.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326596
Přidat na Seznam.cz