Přesnídávkové kapsičky nahrazují ovoce, ale obsahují vysoký podíl cukru

Raspberry 4599580 1920

Ovocné přesnídávky v malém praktickém balení jsou stále oblíbenější. Oceňují je nejen maminky s malými dětmi, ale často po nich sáhnou i dospělí. Spotřebitelská organizace dTest nechala otestovat 11 přesnídávek a většina si odnesla dobré hodnocení. Obecně se však doporučuje konzumovat je spíše omezeně, a to kvůli vysokému podílu cukru. Do laboratorního testování dTest zařadil přesnídávky známých značek i privátních obchodních řetězců.

U doplňků stravy s kyselinou listovou se na etiketu nespoléhejte

Tablets 5620566 1920

Pestrý jídelníček nám může přirozenou cestou zajistit všechny potřebné vitamíny. Ne vždy je to ale možné, a tak přicházejí na pomoc nejrůznější doplňky stravy. Spotřebitelská organizace dTest se zaměřila na potravinové doplňky s kyselinou listovou a do laboratoře poslala 20 vzorků. Jak testování dopadlo? A je možné se spolehnout na údaje uváděné na obalech? Kyselina listová je důležitá zejména pro nastávající maminky. Doporučuje se užívat před plánovaným těhotenstvím a v jeho průběhu pro předcházení vývojových vad plodu.

Nejen Italové, ale i Češi milují bazalku. Sníme jí více než typického českého koření

Aroma 906137 1920

Věděli jste, že my Češi sníme více bazalky než petržele nebo majoránky? Ano, čerstvé bylinky jsou v našich kuchyních stále populárnější. Každý rok jich spotřebujeme o čtvrtinu víc. Na jednom a půl hektaru skleníků v Suchohrdlech u Miroslavi každoročně zasadí čtvrt miliardy semínek a na konci do našich domácností putuje pět milionů květináčů s jedním z 12 druhů bylinek. Vůně ze skleníku je tak omamná, že chcete vyřadit všechny ostatní smysly a jen čichat.

Chování v lese má jasná pravidla, ne každý je zná a většina je dodržuje

Wildlife 1367217 1920

K létu neodmyslitelně patří výlety do přírody. Lidé se vydávají do lesů nejen za turistikou, ale také například za houbařením. Na co je třeba pamatovat při procházce v lese a jakým činnostem se raději vyhnout? Podle lesního zákona může každý vstupovat do lesa a sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody a suchou klest ležící na zemi. Přitom však nesmí les žádným způsobem poškozovat.

Jen krmítko nestačí, ptákům je třeba nachystat i dostatek správného jídla

Nuthatch 351395 1920

Krmení ptáků v zimě pomáhá našim okřídleným přátelům přežít dlouhou a chladnou zimu pokrytou sněhem. Pokud krmíme ptáky v zahradě, oplatí nám to na jaře a v létě tím, že se zbaví škodlivého hmyzu. Je však důležité krmit je správným jídlem a správným způsobem, jinak jim více ublížíme, než pomůžeme. Podívejte se jak, kdy a čím krmit ptáky v zimě, aby dlouhou zimu v pořádku přežili. Je nutné je krmit?

Špatné množství vody a chybné načasování může zahradě škodit víc, než nezalévání

Garden Hose 413684 1920

Nejspíš si říkáte, že na zalévání není nic těžkého, že jednoduše pokropíte rostliny vodou, a pak už se o ně starat nemusíte. Opak je ale pravdou – zalévání a celkově hospodaření s vodou to je hotová věda! Seznámíme vás alespoň se základními pravidly, jak o vaši zahradu správně pečovat, tak aby netrpěla ani suchem, ani přebytečnou vláhou.

Nesprávné zamrazení hub může být dokonce zdraví škodlivé, správný postup složitý není

Goat Lip 2740791 1920

Zamrazení hub je nejlepší způsob, jak je na zimu uskladnit, aniž by ztratily chuť i konzistenci. K tomu je ale zapotřebí několika pravidel, díky kterým budou houby vypadat stejně, jako když je na podzim natrháte v lese. Jaké houby jsou vhodné k zamrazení, a jak je k tomu správně připravit?  Některé houby je potřeba před zamrazením tepelně zpracovat Ne všechny houby jsou vhodné ke zmrazení v syrovém stavu. To vám potvrdí spousta houbaři. Záleží na tom, jak houba vypadá.

Pozor na dřevo které se používá na uzení masa, některé může i škodit

Amber 1869250 1920

Vybrat dřevo na uzení není žádná legrace. Především však platí, že by nemělo být mokré. Takové dřevo totiž obsahuje vlhkost, která způsobí, že se „dehet“ usadí na uzeninách a samotný kouř k uzeninám nepronikne. Výrobky jsou potom celé černé a kyselé, a tak nezbude nic jiného, než je zlikvidovat. Toto pravidlo platí jak pro uzeniny, uzené sýry, ryby, tak pro všechno ostatní, co je předmětem procesu uzení. Jak poznat suché dřevo?