Nedostatek vitaminu D ze slunce lze v zimě snadno doplnit přirozeně v potravě
Jistě jste si všimli, že jeden z nejskloňovanějších vitaminů je právě vitamin D. V létě bychom se měli v přiměřeném množství vystavovat slunečním paprskům právě proto, abychom jej doplnili. Jedná se o vitamin, který je pro tělo velmi potřebný jak v letních, tak i v zimních měsících. V létě jej čerpáme ze slunce, v zimě je slunce málo, a tak se mnozí potýkají s jeho nedostatkem. I v zimě ale existují zdroje, ze kterých je možné získat vitamín D přirozeně, aniž by byl uměle vyroben v laboratoři. Odkud čerpat vitamin D v zimě?
Ryby
Mnoho lidí má vitamin D spojený zejména se dvěma zdroji. Prvním z nich je slunce, které je v zimě poměrně problematickým zdrojem. No a další možností je rybí tuk. Rybí tuk je jednou z nejméně oblíbených možností získání vitaminu D. Mnozí dospělí jej mají spojený s užíváním na lžičce, kdy se ústy line jeho hořká chuť. To ovšem není jediný způsob, kterým můžete získat vitamin D z tohoto zdroje. Bohatě postačí konzumovat na různé způsoby připravené ryby. A pokud máte pocit, že i tak je vitaminu D málo, můžete si koupit rybí tuk v lékárně, ale dejte přednost tomu zabalenému v polykací kapsli.
Houby a vejce
Dalším poměrně bohatým zdrojem vitaminu D jsou houby a vejce. Ovšem houby jsou poměrně specifickou potravinou, kterou nepozře každý. Pokud ale patříte mezi milovníky hub, máte vyhráno. Postačí si udělat zásobu hub na zimu. Nejvíce vitaminu D se uchová v houbách, které jsou sušené. Pak si z nich můžete nachystat houbový guláš či jiné pochutiny. Nejvíce vitaminu D obsahují lišky. Pokud se vám příčí představa konzumace hub, vsaďte raději na vejce. Nejvíce vitaminu D samozřejmě obsahují vejce, která pochází z volného chovu. Klecovému se raději vyhněte. Vitamin D ovšem nenajdete v celém vejci, ale nachází se pouze ve žloutku, proto je potřeba jíst vejce celé.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/9-foods-high-in-vitamin-d