Chrest1

Nebojte se chřestu. Udrží štíhlou linii a jeho příprava je jednoduchá

Chřest je jednou z potravin, kterou si v sezóně užijeme jen po dva měsíce v roce. V tuto dobu na něj ale můžete narazit téměř všude. Spousta z nás se mu ale i tak vyhýbá, protože jednoduše neví, jak ho při vaření upravit. Je to ale velká škoda. Pokud chcete s chřestem teprve začít, zvolte raději zelený, protože ten je na přípravu jednodušší: nemusí se loupat.

Proč jíst chřest?

Chřest patří mezi velice zdravou zeleninu, a to bez ohledu na to, jestli zvolíme ten bílý, nebo ten zelený. Je to zelenina, takže je velmi vhodný pro lidi, kteří se snaží omezovat svůj denní příjem kalorií. Kromě malé kalorické hodnoty je také málo tučný.

Mohlo by vás zajímat:  Dýně v octě přijde k chuti nejen v zimě. Jednoduchý recept zvládne i začínající kuchařka
Zdroj obrázku: Freepik

Přitom ale pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak a může se pochlubit také protizánětlivými účinky. Zejména zelený chřest je bohatý na kyselinu listovou, která se obecně doporučuje těhotným ženám, protože podporuje správný vývoj jejich plodu.

Podle čeho vybrat chřest?

Pokud vidíte chřest v obchodě, měli byste se zaměřit na několik faktorů, které vám pomohou odhalit, zda je chřest dostatečně čerstvý. Protože čerstvý chřest je samozřejmě nejlepší: čím je chřest starší, tím méně je sladký a tím více je dřevnatý. Chřest by měl být při nákupu dostatečně pevný a rozhodně by se jeho stonky neměly ohýbat. Při koupi bílého chřestu mějte na paměti, že je třeba jej oloupat. Proto je vhodnější zvolit silnější stonky: budete je mít oloupané dříve.

Mohlo by vás zajímat:  Rajčata si snadno vypěstujeme sami. Na výběr máme z mnoha oblíbených druhů
Zdroj obrázku: Freepik

Jak připravit chřest?

Bílý chřest je vláknitější, loupeme jej od hlavičky (kterou vynecháváme) směrem dolů. Odřízněte také dřevnaté konce – obvykle to jsou poslední dva až tři centimetry. Chřest uchopte za oba konce a zlomte. Konec, kde se nachází hlavička, si nechte, zbytek je zdřevnatělý, takže jej můžete vyhodit. Před přípravou je potřeba chřest uvařit. Vložte jej do hrnce s vařící vodou tak, aby hlavičky vyčnívaly nad hladinou vody. Zelený chřest vaříme 10 minut, bílý 15 minut.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/asparagus-benefits
Přidat na Seznam.cz