Nakupování v době koronavirové. Při vybalování a skladování potravin je nutné dodržet několik zásad
Během epidemie a všech omezení, která se týkají hygieny, je důležité dodržovat také doporučení ohledně jídla. Podle údajů Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) neexistují potvrzení, že potraviny mohou být zdrojem nebo mezičlánkem přenosu koronaviru.
O jídlo bychom se měli starat a koukat na něj už při nákupu
Hlavní hygienický inspektorát naznačuje, že hlavní cestou přenosu koronaviru je kapénková cesta a přímý kontakt s nakaženou osobou. Koronavirus ale může přežít na různých površích různě dlouhou dobu, klidně i několik desítek hodin.
Proto je velmi důležité dodržovat pravidla týkající se skladování potravin. Mezi ně patří například umýt si ruce před vybalením každého nákupu – nejlépe podle pokynů hygieny. Před a po vyjmutí produktů důkladně umyjte desku kuchyně a všechny povrchy, které jste pro vybalení nákupu použili.
Při vytahování produktů oddělte čerstvé (ovoce a zeleninu) od produktů, které jsou běžně balené v krabičkách nebo pytlíkách. Plastové obaly od zeleniny byste měli ihned vyhodit a výrobky umýt vodou. Pokud používáte látkové pytlíky, hned je dejte vyprat.
Jestliže výrobky patří do chladničky, dejte je do samostatných nádob
Vařené jídlo byste navíc měli uchovávat jinde než syrové. Lékaři zdůrazňují, že tyto kroky by se měly stát rutinou při vašich nákupech. Nejlepším způsobem, jak se vyhnout nákaze, je neshromažďovat se s ostatními lidmi. Alternativou pro tradiční nákupy mohou být online obchody, kde si nakoupíte v klidu domova a navíc vám všechno dovezou až domů. Nemusíte se o nic starat, ale při vybalování byste měli postupovat, jako kdybyste nakupovali sami.
Některé zahraniční firmy už pokročili tak daleko, že v konečné fázi balení potravin místo lidí pracují roboti. Vylučuje to přímý kontakt zaměstnance s potravinami, což ještě více minimalizuje riziko přenosu nemoci covid-19.
Zdroj: https://www.bbc.com/future/bespoke/follow-the-food/how-covid-19-is-changing-food-shopping.html