Lednice pomáhá uchovat potraviny déle čerstvé, ne vše do ní ale patří
Jste si jisti, že do lednice dáváte potraviny, které do ní opravdu patří? V dnešní době můžeme nakoupit velké množství potravin, které lze díky chladničce dlouhodobě skladovat, a proto do ní také skoro vše instinktivně vkládáme. Často i potraviny, které by v ní vůbec neměly být.
Rajčata
Popravdě řečeno, rajčata nemají ráda chlad. V obchodě je přece také nekupujete z chladicího boxu. Je dobré je od chladu držet dál a mít je například v košíku na lince. Tak budou vždy po ruce. Pokud se začnou rajčata vrásčit, je to poslední okamžik, kdy si je můžete dopřát v plné chuti. Poté už je můžete dát leda do polévky či omáčky.
Med
Med v lednici? V žádném případě! Sladký a výživný sirup zde nemá co dělat. Med nemá rád chlad a také nesnese sluneční svit, takže pokud ho umístíte do spíže, kde bude temno a pokojová teplota, vydrží opravdu velmi dlouho. Med je bohatým zdrojem kyseliny listové, železa, draslíku, fosforu a vitamínů A, B2, B12 a C.
Avokádo
Avokádo je dokonalou potravinou v kuchyni. Lze ho využít na slaný i na sladký způsob. Uděláte z něj skvělou studenou omáčku na těstoviny nebo také lahodnou nutelu. Rychle ztrácí svou chuť a ještě rychleji v lednici hnědne, proto avokádo skladujte na lince. Pokud z něj uděláte guacamole, zalijete ho citronovou šťávou, pak ho můžete uchovat v lednici.
Banány
Banány jsou přímo nabité minerálními látkami a vitamíny, ale nemají rády, když je skladujete v lednici, pak hnědnou. Navíc v lednici rychle ztratí vitamíny. Banány umístěte na tmavé místo při pokojové teplotě.
Kečup
Zde je třeba dávat pozor. Pokud kečup nerozděláte, nechte ho klidně dva roky ve skříňce, ale jakmile ho otevřete, dejte ho do lednice, jinak se zkazí. Na druhou stranu taková sójová omáčka může být i po rozdělání umístěna ve spíži či v kuchyňské skříňce. Doporučujeme kupovat kvalitní sójovou omáčku, která je fermentovaná a neobsahuje glutamáty.
Zdroj: https://www.delish.com/kitchen-tools/kitchen-secrets/g22778460/food-not-stored-in-fridge/