Krásné květiny mohou být nejen ozdobou, některé se pyšní také léčebnými účinky
Jedlé květiny se sice nemůžou pochlubit vysokým obsahem bílkovin nebo zdravých tuků, zato mohou obohatit náš každodenní jídelníček o minerály a velmi cenné antioxidanty. Některé dokážou snižovat horečku, bojovat s příznaky alergie nebo ochránit srdce a cévy. Jiné vám pomůžou s pocuchanými nervy. Existuje pouze jedna podmínka: nesmí být znečištěny postřiky či pesticidy. Toho nejlépe dosáhnete, pokud si květiny vypěstujete sami. Které jsou ty nejlepší?
Slunečnice sníží horečku a omladí pleť
Mezi jedlé květiny, které mají vícero pozitivních účinků na naše zdraví, patří jednoznačně slunečnice. Výluh z okvětních lístků můžete použít jako obklad při různých druzích otoků. Máte horečku? I tady pomůžou povařené okvětní lístky slunečnice. Ty obsahují organické sloučeniny, které jsou schopné potlačovat příznaky alergie a prodlužují mladistvý vzhled pokožky.
K přípravě slunečnicového výluhu potřebujete pouze lžičku sušených okvětních lístků a sklenici vroucí vody. Po vychladnutí pijte 1× denně, přikládejte na otoky nebo použijte jako tonikum na čištění pleti.
Maceška reguluje krevní tlak
Tato květina pestrých barev potěší nejen vaše oko, ale také zdraví. Květy macešky v sobě skrývají cenné sloučeniny, které utěsňují a uvolňují cévy a regulují krevní tlak. Rovněž pomáhají zvyšovat vstřebávání vitamínu C, čímž významně posilují imunitní systém celého organismu.
Maceška má lahodnou chuť jak zasyrova, kdy ji můžete přidat do svého oblíbeného salátu, do dezertů nebo namočit do cukrové pěny, tak ve formě čaje, který má diuretické a diaforetické vlastnosti, které přispívají k detoxikaci organismu.
Levandule a šípek uklidní nervy
Výhodou levandule není jen její uklidňující a antibakteriální éterický olej. Čerstvé nebo sušené kvítky této jedlé květiny přidané do čaje mají relaxační účinek a snižují tvorbu plynů. Jen malé upozornění – výluh z levandule je kvůli vysokému obsahu léčivých taninů hořký.
Účinky stresového hormonu dokáže zmírnit také šípek. To díky vitamínům skupiny B. Šípek je i bohatým zdrojem vitamínu C, pomáhá při bolesti žaludku a ledvin a zrychluje metabolismus. Recept je jednoduchý: nasypejte 150 g šípků do 150 ml alkoholu, nechte 2 týdny odstát a poté přeceďte přes jemné sítko.
Zdroj: https://www.southernliving.com/food/entertaining/edible-flowers