Kopriva2

Jaro láká ke sběru kouzelných bylinek. Kopřiva se postará o krásu, zdraví i očistu těla

Kopřiva je v lidové medicíně používána již po staletí. Nemůžeme se tomu divit, protože spektrum jejích pozitivních vlastností je velmi obsáhlé. Díky sběru a následné konzumaci získáme z této úžasné byliny mnoho důležitých nutričních látek. Poradíme vám, jak kopřivu zpracovat.

Léčivé vlastnosti kopřivy

V minulosti se obklady z kopřivy používaly k léčbě kožních onemocnění nebo různých typů zánětů, dokonce i na akné. Dnes se kvůli vysokému obsahu kyseliny listové doporučuje kopřiva těhotným a kojícím matkám. Kopřiva je také bohatá na chlorofyl, který je obsažen hlavně v listech a zabraňuje anémii. Díky mikroelementům a minerálním solím je také ideální pro vyplavení toxinů z těla. Aby se však zajistila nutriční hodnota kopřivy, je nejlepší sbírat mladé listy.

Mohlo by vás zajímat:  Bylinky a šťávy, které nakopnou tělo i mysl po dlouhém zimním spánku

Vynikající čas pro sklizeň kopřivy je duben a květen. Než se však vydáte sbírat kopřivu, nezapomeňte si s sebou vzít ochranné rukavice. Pití kopřivového čaje stimuluje sekreci žaludečních šťáv, což má pozitivní vliv na trávicí systém a urychluje jeho působení. Jedním z jeho účinků je také podpora metabolismu. Vzhledem k pozitivnímu účinku na posílení vlasů si můžete všimnout, že díky pravidelnému používání se vlasy stávají méně křehkými a méně vypadávají.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak kopřivu použít

Kopřivové šťávy jsou velmi populární. Abyste však přesně věděli, co vaše kopřivová šťáva obsahuje, je nejlepší si ji připravit doma. Stačí nasbírat alespoň jedno kilo celých výhonků, omýt je pod tekoucí vodou, trochu osušit a nakrájet. Potom nasekané výhonky vložte do odšťavňovače a vytlačte veškerou šťávu. Získanou šťávu skladujte v chladničce v tmavé láhvi. Používá se ke zlepšení stavu pokožky, vlasů, ale je vhodná i pro lidi trpící anémií a cukrovkou. Pije se v malých množstvích. Lékaři povolují maximální dávku 20 ml na den.

Mohlo by vás zajímat:  Čerstvou bazalku se hodí mít vždy po ruce. Kromě typické vůně a chuti prospěje i jinak

Kopřivový čaj je velmi aromatický a osvěžující. Může se pít pravidelně během celého roku. Pravidelné pití snižuje cholesterol a má příznivý vliv na krevní tlak. Díky svým antibiotickým vlastnostem pomáhá v boji proti chorobám nebo infekci způsobených některými viry. Účinek pití kopřivového čaje zmírňuje všechny druhy bolestí, od revmatických až po ty svalové. Nepijte však více než čtyři šálky takového čaje denně.

Zdroj: https://www.thespruceeats.com/how-to-harvest-and-prepare-nettles-2952739
Přidat na Seznam.cz