Potraviny, které běžně jíme, dokážou člověka zabít. Na tohle jídlo raději pozor

I běžné jídlo ve velkých dávkách může člověka otrávit. Našli jsme pár potravin, které třeba každý den konzumujete, a ani nevíte, že se jedná o jedovatou látku. Dejte tedy při jejich konzumaci pozor. Vy, ale i vaši čtyřnozí miláčci.

Chilli paprička

Někteří ostrá jídla přímo milují, jiní se jim obloukem vyhýbají. Co je na chilli papričce zvláštní? Je bohatým zdrojem kapsaicinu, což je přírodní chemická látka, která způsobuje pikantnost této potraviny. Kapsaicin v malém množství neublíží, ba naopak je tělu velmi prospěšný, jelikož dokáže zlepšit metabolismus, snížit bolest a také usnadní trávení tuků. Ale velká dávka této látky může být smrtelná. Uvádí se, že 1,3 kg prášku z chilli papriček, kterou by člověk snědl najednou, je smrtelnou dávkou.

Mohlo by vás zajímat:  Co je to žížalí čaj, čeho se dělá a jak přesně může prospět vaší zahradě
Zdroj obrázku: Freepik

Čokoláda

Pokud si život bez čokolády nedovedete představit, odborníci doporučují v obchodě sáhnout po té hořké variantě. Nejen že se po velkém množství čokolády přibírá, ale může být také jedovatá. Je to kvůli obsahu látky jménem teobromin. Tato látka se vyskytuje již v kakaových bobech. Jedná se o jedovatou látku, která ve velkém množství může mít fatální následky na lidský organismus. Naštěstí je ho v čokoládě jen malé množství, abychom dosáhli smrtelné dávky museli bychom sníst 80 tabulek čokolád najednou. Pozor ale, například u psů se tato otrava projevuje po velmi malé dávce, proto se čokoláda nedoporučuje dávat našim čtyřnohým mazlíčkům!

Brambory

Jedná se sice o národní potravinu, ale nadměrná konzumace těchto hlíz může opravdu ublížit. Velké množství látky s názvem solanin, která je obsažena v bramborách, může být pro lidský organismus nebezpečná. Solanin má v bramborové hlíze za úkol chránit tuto zeleninu proti škůdcům, ale bohužel může také uškodit člověku. Po nadměrném užití solaninu se mohou objevit velké bolesti hlavy, horečka, bolest svalů, a v extrémních případech také kóma či smrt. Naštěstí se tato látka nachází v zelených částech hlíz, ve výhoncích a očkách. Pokud se tedy těmto částem brambor vyhneme, nemáme se čeho bát.

Zdroj: https://www.delish.com/food/g1543/foods-that-kill/
Přidat na Seznam.cz