Většina lidí se jí snaží zbavit, přitom se jedná o lék, který pomůže i zhubnout

Přeslička rolní je krásný plevel s ohromnou silou pro lidské zdraví. Kromě mnoha jiných příznivých účinků podporuje hubnutí. Nemusíte ji kupovat, můžete si ji nasbírat i někde na procházce. Kde přesličku sbírat, jak ji použít a co obsahuje?

Přeslička rolní

Přesličku rolní můžeme najít nejčastěji na hlinitých či písčitých půdách, kde je vysoká koncentrace spodní vody. Jedná se o nejčastější plevel. Její oddenky jsou mnohdy až jeden metr vysoké, a pokud se objeví na zahradě, jen velmi těžko se jí zbavíme. Tento plevel je ovšem velmi zdravý.

Zdroj obrázku: Freepik

Zelené výhonky přesličky je nejlepší sbírat v období od května do září – to je poměrně dostatečné množství času pro sběr a sušení. Sušit by se měla nanejvýš při teplotě 40 °C nebo ji můžete sušit pod pergolou přikrytou například sítí nebo záclonou. Pokud přesličku správně usušíte, zůstane zelená a bez zápachu. Při sušení přesličky si dávejte pozor na vlhkost. Takové nepříznivé vlivy mohou přesličku znehodnotit. Po usušení skladujte ve vzduchotěsných nádobách.

Mohlo by vás zajímat:  Nové koření nesmí chybět v mnoha receptech, jeho využití je však mnohem širší

Co nám přeslička rolní může nabídnout?

Přeslička podpoří zdraví močové soustavy – je močopudná. Také díky vysokému obsahu křemíku bude její popíjení poskytovat správnou pevnost kostí. I pokožka si přijde na své, podpoří její pevnost. To stejné platí i pro nehty a vlasy. Napomáhá správné funkci jater, posiluje pružnost cév a zdraví srdce. A jako poslední nám přeslička pomůže s nadváhou a hubnutím.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak připravit nálev z přesličky pro hubnutí

Připravte si dvě polévkové lžíce sušené přesličky a nasypejte ji do půllitru obyčejné vody. Nyní vařte přibližně půl hodiny. Po uvaření doplňte ještě půl litru vody – většina se během vaření vypaří a navíc vznikne silný vývar. Dvakrát denně si dopřejte jednu sklenici připraveného nápoje z přesličky. Měli byste dodržovat i pravidelnou dobu pití. Například v sedm ráno a v sedm večer. Po čtrnácti dnech vyměňte odvar za třezalkový čaj a pijte devět dní dvě sklenice denně. Poté opět čtrnáct dní pijte přesličkový odvar.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/horsetail
Přidat na Seznam.cz