Branches Rowan With Red Berries Autumn Natural Background Autumn Rowan Berries Leaves Copy Space

Jablečný džem s jeřabinami vykouzlí lahodnou podzimní svačinku. Nachlazení nebude mít šanci

Sezóna zavařování je v plném proudu. Proto neváhejte a vyzkoušejte tento recept s jablky a červenými plody jeřabiny. V minulosti se plody jeřabiny běžně používaly v kuchyni k přípravě zdravých lektvarů, ale v posledních letech se na ně zapomnělo. Nyní se však vrací do módy a vy je můžete využít naplno.

Nebojte se jeřabin

Jeřabiny se kdysi hojně používaly v našich kuchyních. Málokdo ví, že tyto plody jsou nejen jedlé, ale také zdraví prospěšné. V lékařství a lidovém léčitelství se jejich močopudný a projímavý účinek využíval k čištění ledvin, zmírnění bolesti kloubů při revmatismu a dně a k regulaci činnosti střev při průjmech a zácpě. Vysoký obsah vitamínů v plodech lze využít při léčbě chřipky a dalších infekčních onemocnění a také bronchitidy.

Mohlo by vás zajímat:  Blanšírování trvá pouhých pár minut, během kterých si zelenina uchová krásný vzhled i maximum živin

Nedoporučuje se však konzumovat velké množství čerstvých plodů, protože obsahují kyselinu parasorbovou, která může dráždit sliznici žaludku a střev a způsobovat nevolnost. Sušení a tepelné zpracování však tuto vlastnost ničí. Kyselina parasorbová se rozkládá na netoxickou kyselinu sorbovou. Plody mají charakteristickou hořkost, a proto by se při přípravě džemu měly nejprve zmrazit.

Zdroj obrázku: Freepik

Recept na přípravu džemu

Jak jsme psali, je lepší nechat bobule v mrazáku odpočívat alespoň dva dny. Na marmeládu používáme ovoce, které roste daleko od silnic a průmyslových továren. Stačí jen správně připravit ovoce a zbytek výroby džemu bude velmi snadný. K jeho přípravě budete potřebovat pouze čtyři ingredience: 1 kg jablek, 60 dkg jeřabin, 75 dkg cukru a pomerančovou kůru.

Mohlo by vás zajímat:  Přestat plýtvat jídlem je snadné. Foodblogerka Maia Sobczaková radí, jak veškeré zbytky zužitkovat

Mražené ovoce lze snadno rozdělit. Zalijte dvěma šálky vroucí vody a vařte na mírném ohni 15 minut. Jablka nakrájejte na čtvrtiny. Takto připravená jablka uvařte s přidáním šálku vody a poté je sceďte přes síto. Pyré zahustěte a přidejte k němu jeřabiny, které pak vařte dalších 10 minut. Do džemu přidejte pomerančovou kůru. Horký džem plňte do sklenic a ihned uzavřete. Pak už jen džem skladujte na chladném a tmavém místě.

Zdroj: https://eatsmarter.com/recipes/rowan-berry-jam
Přidat na Seznam.cz